Det står klart efter en EU-dom som kom 21 december. Regeringen hade kunnat överklaga domen, men har istället skickat ett brev till EU-kommissionen – och domen vann då laga kraft eftersom ingen part överklagade.
Vad det här innebär för färjetrafiken, regionen, lantbrukarna, näringslivet och landsbygden är oklart i dagsläget. Regeringens passivitet i frågan slår undan benen för ett inhemskt bränsle som är viktigt för beredskap och självförsörjning i olika krissituationer. S- och M-styret på Gotland måste nu vara oerhört tydliga med att kräva att regeringen agerar omedelbart!
I en dom från EU-domstolen ogiltigförklaras EU-kommissionens beslut om att låta Sverige skattebefria biogas och biogasol som förbrukats för uppvärmning eller som motorbränsle. Alla avdrag och återbetalningar stoppades den 7 mars, uppger Skatteverket till Tidningarnas Telegrambyrå. Eventuellt kommer man även att kräva tillbaka tre miljarder kronor som betalats i stöd sedan 2020, rapporterar SVT.
Redan i december varnade Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson, Rickard Nordin, för att Sveriges tillverkning av biogas kan slås ut efter EU-domen, som innebär att Sverige måste sluta med skattelättnader för biogas. ”Det skulle i ett slag öka priserna för den som tankar biogas med 20 procent, för en lastbil kan det vara 1 000 kronor per tank”, berättade han då.
Vi i Centerpartiet på Gotland tycker att domen skickar felaktiga klimatsignaler. Förnyelsebar energi ska inte beskattas! Det har funnits en förväntan att regeringen ska överklaga, men istället blir det nu en rejäl chock. Vad gör regeringen och hur jobbar våra gotländska riksdagsledamöter Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén (S) med frågan?
Gotland är bra på biogas, där vi tar tillvara på avfall till närproducerat bränsle. Och vi i Centerpartiet vill att vi ska fortsätta utvecklingen av bränslen som är bra för miljön, hållbar utveckling och självförsörjning. Vi behöver biodrivmedel och biobränslen som kan ersätta fossila bränslen som kol, olja och naturgas. Centerpartiet vill även fördubbla biogasproduktionen i Sverige till år 2030 för att snabbt bidra med nya, hållbara alternativ till den ryska gasen.
Prischock kan vänta biogasen
Svenska biogasbolag kan tvingas betala flera miljoner i högre skatt och riskerar att drabbas av återkrav i miljardklassen.
Biogasen påverkas av EU-dom.
Foto: Henrik Radhe
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.