Priserna kunde vara högre och kan sänkas

Destination Gotlands prishöjningar skapar fortsatt uppmärksamhet, vilket är förståeligt och någonting vi har stor respekt inför.

Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.

Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-01-20 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte möjligt för oss att besvara alla synpunkter och i vissa fall rådande missuppfattningar, men jag vill gärna adressera några av de kommentarer och frågor som jag tagit del av den senaste tiden. 

Destination Gotlands bränslekostnader ökade med cirka 400 miljoner kronor under de första tio månaderna 2022. I avtalet med Trafikverket finns en brytpunkt, där Destination Gotland får viss ersättning för ökade drivmedelskostnader. Det är en del i avtalet där vi och Trafikverket delar på risken, som har aktiverats på grund av de extrema ökningar på drivmedelspriser som kriget i Ukraina gett upphov till. Helt enligt gällande avtal har Trafikverket ersatt en mindre del av dessa ökade kostnader. Trots detta kvarstår faktum att Gotlandstrafiken i dagsläget inte bär sig ekonomiskt. 

Vilka villkor gäller då för Destination Gotlands prissättning i avtalet med Trafikverket? Avtalet innehåller ett pristak som justeras en gång per år, där en avgörande komponent är just bränslepriserna. Det ger oss ett pristak att hålla oss inom. Med den prishöjning som aviserades i slutet av november har vi fortfarande mycket långt kvar till det taket. Avtalet skulle medge betydligt större prishöjningar, som vi inte nyttjar. De nya priserna innebär inte att vi kompenserar för kostnadsökningarna fullt ut.

Vetskapen att prishöjningen kunde varit högre, minskar så klart inte effekten av där vi är i dag, men alla påståenden att vi nyttjar prisutrymmet fullt ut, är helt felaktiga. Det kan man också läsa om i en intervju med Trafikverket som publicerades på helagotland.se den 12 december. 

Många vill också, helt naturligt, veta när vi kommer att sänka priserna igen. Det är stor volatilitet i bränsle- och energipriserna just nu. I dagsläget har energipriserna fallit tillbaka från extremnivåer, till endast mycket höga nivåer där det fortfarande är mångdubbelt dyrare än ett normalläge. En nedgång kan snabbt märkas när vi till exempel tankar bilen, men för att det ska få genomslag på våra bränslekostnader krävs en mer långsiktig, stabil nedgång. Prisförändringar vecka till vecka påverkar inte den mer komplexa inköps- och logistikprocessen i Gotlandstrafiken. 

Vi hoppas alla att den dagen kommer så snart som möjligt, då bränslepriserna stabiliserat sig på en normalnivå. Då kommer vi att kunna hålla ett lägre snittpris på våra biljetter. 

Ju snarare den dagen kommer, desto bättre. På den punkten tror jag vi alla är överens.