Privatiseringens början

Hemsnickrade gated communities. Vissa måste ”pinka ut reviret” långt utanför sina köpta rättigheter, skriver insändarskribenten.

Hemsnickrade gated communities. Vissa måste ”pinka ut reviret” långt utanför sina köpta rättigheter, skriver insändarskribenten.

Foto: Foto: Privat

Insändare2021-07-26 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man nu inte får bygglov inom exempelvis 200-metersgräns till havet så torde det vara olagligt sätta upp skyltar kring ”egna lagar om tillträdesförbud” etcetera. Men vi har två kategorier som breder ut sig på ön, inklusive Fårö, där den ena sorten är ”utvecklare, investerare” i form av personligt bolag som köper fastighet att styckas av i stadsliknande storlekar. När avstyckningen är klar skrattar man hela vägen till banken och överlåter till regionen att lösa va-/avloppsfrågan, in-/utfarter till fastigheterna med mera.

Den andra sorten har köpt sig hus men nöjer sig inte med att bara vara, utan måste ”pinka ut reviret” långt utanför sina köpta rättigheter. Och sedan förser man omgivningen med förbuds- och påbudsskyltar i olika former som ska uppfattas ha lagstöd, men som i sig är ogiltiga eller olagliga.

Ordna istället bra skyltning till bad och p-platser, stigar och vägar, för vi människor är lata av naturen och väljer enklaste vägvalet. Töm sopbergen på Fårö dagligen under sommarmånaderna, för det är lägre miljöpåverkan än låta sprida ut skräpet. Och ta ut en besöksavgift på 20 kr/dag/person under max en månad för att hantera alla hundratusentals som ska ha samhällelig besöksservice. Idag till bekostad av 60 000 gotlänningar som även har annat som kostar. 

Nej, kära politiker och byråkrater, tänk om och styr upp till allas bästa, ha lite mod. För argument finns för att det är okej att betala för sig.

Och öppna upp väg till badstranden till alla barnfamiljers trivsel.