Pusselbitarna som säkrar Gotlands elförsörjning

På Heidelberg Materials är vi just nu mitt inne i ett intensivt arbete för att ställa om cementtillverkningen i Slite.

Albin Carlén.

Albin Carlén.

Foto: Pressbild

Insändare2023-04-21 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att investera i storleksordningen 10 miljarder kronor, vill vi säkra en hållbar och robust cementförsörjning till Gotland och Sverige över tid. Vår målsättning är att driftsätta en fullskalig cementfabrik 2030, med teknik som fångar in och lagrar fabrikens samlade koldioxidutsläpp. Utsläppen motsvarar cirka tre procent av Sveriges årliga utsläpp, vilket gör investeringen till ett av Sveriges största just nu pågående klimatomställningsinitiativ. För att satsningen ska bli verklighet, är det nu helt avgörande att Gotlands elsystem kraftigt förstärks. Vi bidrar genom att bekosta investeringar på Gotland som gagnar elnätskollektivet. 

För att kunna fånga in och lagra koldioxiden från fabriken i Slite krävs mer el. Från 2030 kommer vi att öka vårt årliga elbehov betydligt jämfört med i dag. Det ställer stora krav på oss som en del av Gotlands elsystem, men också på de samarbeten som vi är beroende av. Vi arbetar nu målmedvetet inom tre områden för att möjliggöra omställningen.

För det första, är energieffektivisering mycket viktigt. Vi arbetar för att tillverka cement med så lite energi som möjligt. Det är även en avgörande faktor när vi inom en snar framtid ska handla upp utrustning till de nya delarna av fabriken. Dessutom gör vi ytterligare satsingar för att minska klimatpåverkan, såsom att möjliggöra elektrifierade lösningar.

För det andra, har vi och många med oss länge drivit på för att etablera en ny modern fastlandsförbindelse. Svenska Kraftnät (Svk) har nu fått just detta i uppdrag av regeringen. Det skapar förutsättningar för trygg elförsörjning och är en nödvändig förutsättning för oss och alla gotlänningar. Vi ser fram emot att Svk under våren presenterar en utredning med tidsplan för hur det ska gå till.

För det tredje, pågår ett stort arbete med att modernisera och bygga ut ett åldrande elnät på Gotland. Gotlands Elnät AB (GEAB) har påbörjat en spänningshöjning av hela elnätet på Gotland, vilken även omfattar de ledningar som förser Slitefabriken med el. De senare kommer att bekostas av oss och gagnar elnätskollektivet på Gotland. Vår ambition är att uppgraderingarna så långt som möjligt görs inom befintliga ledningsgator med begränsad påverkan på närboende. 

För att hinna ställa om i tid behövs en effektiv tidsplan med sikte på 2030, där samhälle, myndigheter, nätägare och näringsliv arbetar tillsammans. Gotland har möjlighet att bli en av Sveriges viktigaste platser för klimatomställningen. Vi är glada och stolta över att fortsätta att vara en del av Gotlands utveckling och konkurrenskraft.