De senaste åren har varit tuffa för hushåll och företag. Arbetslösheten är hög, inte minst för ungdomar. I november var drygt 127 000 ungdomar arbetslösa. Valet av utbildning blir än viktigare i sämre tider och det kan ha stor betydelse för jobb och vidare studier.
Från och med i år har regeringen beslutat att gymnasieutbildningen inte bara ska dimensioneras utifrån elevernas önskemål utan också utifrån arbetsmarknadens behov. Det är en efterlängtad och positiv förändring som på sikt kommer underlätta för ungdomar att skaffa sig jobb och förbättra företagens kompetensförsörjning.
Gymnasievalet kan upplevas som stort och viktigt. Det är det också. Men det är långt ifrån livsavgörande. På Gotland är det 700 15-åringar som nu ska göra sitt gymnasieval. För den som inte riktigt vet vilket program man ska välja är oftast ett yrkesprogram ett bättre alternativ än ett högskoleförberedande program. Yrkesprogram ger den grundläggande högskolebehörigheten, men framför allt leder det ofta till jobb. Ny statistik från SCB visar att vi riskerar att sakna drygt 230 000 yrkesarbetare i Sverige 2040.
Samtidigt visar vår rekryteringsenkät att 53 procent av företagen på Gotland efterfrågar personal med yrkeskompetens på gymnasienivå. Det gör utbildningen till den mest eftertraktade av samtliga utbildningsformer.
Det är mycket jobb som återstår för att göra gymnasieskolan bättre. Framför allt tre saker är viktiga. Det handlar om dimensioneringen, kvaliteten och yrkesprogrammens attraktionskraft.
Först och främst måste det alltså ske en faktisk förändring i dimensioneringen av utbildningsplatserna inom gymnasieskolan. Enligt Skolverket är det på Gotland framför allt eleverna på fordons- och transportprogrammet samt industritekniska programmet som ska bli fler.
Yrkesprogrammens attraktionskraft måste också öka. Från och med i år ska information om utbildningarna förbättras. Men det kommer också krävas att företagens involvering i utbildningarna ökar.
Rätt antal utbildningsplatser kommer dock inte att räcka. Kvaliteten på alla gymnasieprogram måste också öka. Genomströmningen i gymnasieskolan är inte tillräckligt bra idag. På Gotland är det bara 80 procent som tar examen från gymnasiet på utsatt tid.
På sajten Gymnasiepejl kan man se hur det gått för tidigare årskullar av elever. Hur många som jobbar, pluggar och vad de tjänar efter gymnasieskolan. Till exempel hade alla elever bygg- och anläggningsprogrammet jobb tre år efter examen. För eleverna från VVS- och fastighetsprogrammet var det 89 procent av elever som jobbade.