Rättssäker asylprövning

Svar på insändare från Jan Karlsson (27 oktober), Filip Reinhag (S) med flera, (26 oktober) och Wera Svensson (3 november.).

"Att kunna återvända hem i säkerhet är den lösning som majoriteten av världens flyktingar föredrar men många har inte den möjligheten. "

"Att kunna återvända hem i säkerhet är den lösning som majoriteten av världens flyktingar föredrar men många har inte den möjligheten. "

Foto: Malin Hoelstad/TT

Insändare2020-11-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jan Karlsson känner tydligen inte till den enorma emigrationsvåg från Sverige och övriga Europa som drog fram under andra halvan av 1800-talet och några decennier in på 1900-talet. Bara från Sverige emigrerade 1,5 miljoner (nästan en femtedel av befolkningen). 

Tänk om exempelvis de amerikanska migrationsmyndigheterna skulle skicka tillbaka dem till Sverige såsom Jan Karlsson vill göra med våra nyanlända. Och en viktig rättsstatsprincip som den att man ska kunna överklaga myndighetsbeslut till domstol tycker jag vi ska behålla. 

Att kunna återvända hem i säkerhet är den lösning som majoriteten av världens flyktingar föredrar men många har inte den möjligheten. 

Wera Svensson vet tydligen att exempelvis flyktingar från Somalia och Afghanistan saknar asylskäl. Jag vet inte hur många asylutredningar Wera Svensson har tagit del av men själv har jag läst åtskilliga och konstaterat att många avslag baserar sig på havererade asylutredningar, ovetenskapliga åldersbedömningar, bisarra översättningsfel och beslut i domstolar vilka saknar kompetens i asylmål. 

(S)-företrädarna säger sig vilja slå vakt om två viktiga grundprinciper – värna asylrätten och ett hållbart mottagande. Den senare låter som en omskrivning för de andra kallar för volymmål. Men asylrätten är absolut och kan inte förhandlas bort. Självklart måste Sverige verka för en rättvis ansvarsfördelning mellan medlemsländerna i EU men att stödja EU-kommissionens asylpakt som i stort går ut på att få människor att återvända till oroshärdarna på hemmaplan har föga med humanitär politik att göra. 
För närvarande är 80 miljoner människor på flykt undan krig, svält och katastrofer, enligt UNHCR. En fördubbling på tio år. Det beror bland annat på att allt färre kan återvända till sina länder på grund av långvariga konfliktsituationer. 46 miljoner är så kallade internflyktingar, det vill säga på flykt inom eget hemland. 

Åtskilliga miljoner söker fristad i grannländerna. Turkiet, till exempel har tagit emot 3,7 miljoner, Pakistan 1,4 miljoner. Sverige beräknas få 12 000-13 000 asylsökande 2020 – den lägsta siffran sedan millennieskiftet. Konflikterna verkar inte avta framöver och till det kommer väldigt många miljoner människor tvingas lämna sina hem på grund av klimatet. Det måste till tunga internationella överenskommelser för att lösa dessa gigantiska problem. Tyvärr ser vi väldigt lite av det.