Någon drog till med ”katastrof för Gotland”. Man önskade sig snabba överfarter och låga biljettpriser. I uppdraget från regeringen till Trafikverket vägde två andra faktorer lika tungt, att utsläppen av växthusgaser ska minska och att kostnaderna för staten inte ökar. Färjorna subventioneras nu med över 8 000 kronor per gotlänning och år.
Sveriges klimatpolitiska ramverk anger att utsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent till år 2030 och bli noll år 2045. De senaste 30 åren har Gotlandstrafikens utsläpp tredubblats – och de sjunker inte. 2019 var utsläppen på ungefär samma nivå som 2010, 180 000 ton koldioxid. Frågor till Destination Gotland: vad blev siffran för år 2020? Vad är den med andra klimatgaser inkluderade (CO2e)? Vilka specifika åtgärder tänker Destination Gotland ta åren 2022 och 2023 för att nå 70 procent minskning av utsläppen till år 2030?
Destination Gotlands vd talar sig varm för ökad inblandning av biogas (GT, 23 september). Utmärkt. Men hans insändare är allmänt hållen och innehåller inte något konkret om hur man nu tänker minska utsläppen i linje med Gotlands beslut att minska utsläppen med 16 procent per år. Det lönsamma rederiet har råd att betala för förnybara bränslen.
Kostnaden för utsläpp av växthusgaser ökar. Bränslepriserna stiger. EU kommer att ta in sjöfarten i handeln med utsläppsrätter. 180 000 ton motsvarar för närvarande en kostnad på hundraåtta miljoner kronor. Utsläppen måste minska för att biljett- och fraktpriser inte ska skena. Också av ekonomiska skäl är det alltså nödvändigt att minska utsläppen. Ett sätt att göra det som utreds i Trafikverkets rapport är att sänka farten. Man konstaterar att inemot 80 procent av resorna görs för att besöka fritidshus, släkt och vänner samt semester.
Tjänsteresor och pendling står bara för tolv procent av resorna. Trafikverket drar slutsatsen att Gotlands tillväxt inte skulle hållas tillbaka om överfarten tog något längre tid. Godset är över lag heller inte känsligt för en mindre ökning av transporttiden. Trafikverket har substans bakom sitt förslag att farten kan sänkas för att få ner utsläppen.
Helt utsläppsfria färjor ligger långt fram i tiden. Något måste göras redan nu eftersom klimatlagen ställer krav som vare sig Destination Gotland, politikerna eller vi resenärer kan välja att bortse från. Om det i turlistan ingick också klimatavgångar vore det en hjälp.