Enligt Destination Gotland finns det en formel för hur mycket bränsle som går åt för att förflytta 100 kilo mellan Visby och Nynäshamn. En människa väger i snitt 100 kilo med bagage enligt deras hemsida och bidrar då med 5,8 kilo CO2-utsläpp per resa.
En miljövänlig elbil som väger i snitt cirka 2 000 kilo bidrar då enligt samma formel med 116 kilo CO2 per resa. Det går alltså åt cirka 20 gånger så mycket bränsle att frakta denna bil vilket innebär att den borde bära en 20 gånger så stor del av prishöjningen. Om man inte får rätt kostnader på rätt ställe så har vi inga riktiga styrmedel för att minska CO2-utsläppen.
På samma hemsida kan man läsa att BRA:s flygplan bidrar med 25 kilo CO2 per person och resa mellan Visby och Bromma. Här ser man att det går att flyga fyra gånger till Gotland och ändå inte komma upp i samma utsläppsnivå som en miljövänlig elbil belastar miljön med på en enkel resa med båt.
Om frakten och bilförarna får bära de riktiga kostnaderna för 28 knop så skulle det eventuellt bli ännu fler som skulle vilja ha vissa turer som gick i ekonomifart. Snart står bränslekostnaderna för 40 procent av rederiets kostnader vilket antagligen handlar om cirka 450 miljoner per år.
7 knops fartsänkning skulle i princip halvera bränsleåtgången och CO2-utsläppen. Detta ger cirka 40 minuter längre restid vilket går att kapa med cirka 15-20 minuter med en ombyggnad av hamnarna för att förenkla lastning och lossning. Tid är pengar men är de som kräver dessa 25-40 minuter snabbare resa beredda att betala för sin del?