Regeringens beslut om höjda lönekrav (över 27 000 kr/mån) för arbetskraftsinvandrare är dåligt för Sverige. Beslutet har mötts av högljudd kritik från näringslivet, myndigheter, kommuner, regioner och fackförbund.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, menar till exempel att benen slås undan på kommunerna där brist på omsorgspersonal är en av de största utmaningarna kommande år. Innan nuvarande arbetsmarknadspolitik som infördes 2008 då alliansregeringen avreglerade flera delar av arbetsmarknaden avgjorde arbetsmarknadens parter behovet av arbetskraft i landet. En ordning som fungerade väl eftersom den fyllde kompetensluckor och värnade arbetstagares rättigheter.
Vad som senare hände var en enorm tillökning av arbetskraft till områden där det inte förelåg någon brist på arbetskraft. Löner trycktes ned och arbetsmiljön försämrades eftersom brist på uppföljning främjade omfattande fusk. Samtidigt hamnade arbetstagare i beroendeställning till arbetsgivaren huruvida de skulle få stanna i landet eller inte.
Det borde vara självklart att arbetskraftsinvandringen ska ske efter prövning av behovet av arbetskraft i varje bransch och att det är arbetsmarknadens parter som avgör det. Det ger förutsättningar för en stark konkurrenskraft för företagen och goda villkor för arbetstagarna.
Regeringens beslut är inget annat än svansviftning till kompisarna i Sverigedemokraterna som har som enda politik att kasta ut så många icke EU-medborgare som möjligt. Att det allvarligt försvårar landets kompetensförsörjning är uppenbarligen av mindre intresse.