Replik på M-kvinnors insändare "Kvinnor drabbas när S och SD monterar ner arbetslinjen".
Moderatkvinnorna på Gotland och deras ordförande riks går ut i en insändare och anklagar den socialdemokratiskt ledda regeringen för att satsa för mycket på ”bidrag” under coronakrisen och för lite på jobbskapande åtgärder. Ingenting kunde vara mer fel.
Regeringen har tillfälligt höjt bostadsbidraget för de familjer som hamnat mest i kläm i pandemin.
Dessutom har man förbättrat arbetslöshetsförsäkringen där man höjt maxtaket till 26 400 kronor före skatt. Dessutom har man förändrat regelverket för att personer som råkat i arbetslöshet lättare ska kunna få ta del av a-kassan. Ändå är a-kassan i dag sämre än på 90-talet när Moderaterna började nedmonteringen av densamma. Hade inte regeringen gått in med dessa åtgärder så hade kommunerna i stället fått se en kraftigt höjd kostnad för försörjningsstöd.
Det brukar vara på sin plats att upplysa moderater om att a-kassan faktiskt är en försäkring och inget bidrag.
När det gäller arbetslösheten bland kvinnor så var den redan innan corona lägre än för männen.
Jämställdhetsmyndigheten kommenterar angående coronapandemin: ”Eftersom kvinnor dominerar kraftigt inom offentlig sektor och de områden i samhället där Sverige kommer att ha stora behov av arbetskraft en lång tid framöver kommer troligtvis arbetslösheten att öka mer för män än för kvinnor”
Ett undantag kan då kanske vara för de stackars kvinnor som arbetar på Karolinska sjukhuset i det moderatstyrda Stockholm som trots sina otroliga insatser under pandemin och trots att behovet är stort, nu riskerar uppsägningar till förmån för hyrpersonal.
Vidare skriver M-kvinnorna om utlandsfödda kvinnor och då de som har en kort utbildningsbakgrund och som redan innan coronakrisen låg långt ifrån arbetsmarknaden riskerar att hamna i ett permanent utanförskap. Visst är det så, för de kvinnor och även andra som redan tidigare låg långt från arbetsmarknaden är riskerna betydligt större att hamna i ett utanförskap som kan bli problematiskt. Där har kommunerna en stor uppgift att agera och det är viktigt att dessa kvinnor inte glöms bort vid en högre arbetslöshet i landet. På Gotland är det främst gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden som har detta på sitt bord.
Ordförande där är moderat. Då finns det kanske skäl för M-kvinnorna att vända er till er egen partikamrat för att uppnå resultat.
I övrigt under pandemin har regeringen gått in med rekordstort ekonomiskt stöd till arbetsgivare inom näringslivet. Jag utgår från att ni inte kallar det för ”bidrag”.