Kraftfulla åtgärder behöver sättas in för att vända den allvarliga utvecklingen. Från och med den första februari i år flyttades trålgränsen från 4 till 12 sjömil i ett försöksområde i centrala Östersjön. Det är ett bra och viktigt steg på vägen och ett resultat av det uppdrag den socialdemokratiska regeringen gav till Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) redan i maj 2022.
Men vi måste tyvärr konstatera att regeringen återigen inte klarar av att göra hela jobbet. Projektet handlade nämligen inte bara om att flytta ut trålgränsen i Östersjön, utan även i Bottniska viken genom samråd med både Finland och Danmark.
Nu över ett år senare än planerat, genomförs endast halva projektet. Bottniska viken har helt lämnats utanför efter att den svenska regeringen med Peter Kullgren i spetsen inte lyckats förhandla fram en lösning med våra grannländer. Det är beklagligt och ytterligare ett svaghetstecken för regeringens fiskeripolitik.
Nu behöver regeringen stå upp för Sverige och agera! Det krävs flera åtgärder för att rädda sillen och strömmingen i Östersjön. Därför föreslår vi socialdemokrater följande:
1. En återhämtningspaus införs för det storskaliga industrifisket av sill och strömming i Östersjön. Pausen ska gälla till dess att bestånden tydligt har återhämtat sig. Vi vill fortsatt värna det småskaliga fisket.
2. Skärpta kontroller och straff vid avsiktlig felrapportering. Idag kontrolleras bara tre procent av alla fiskefångster, vilket gör det svårt att upptäcka fusk.
3. Skyddade områden utökas till 30 procent av svenska hav, varav en tredjedel ska vara strikt skyddade. Det är i linje med svenska åtaganden inom EU och internationella avtal.
4. Förbud mot bottentrålning i samtliga skyddade områden i svenska hav. Regeringen har föreslagit förbud mot trålning innanför trålgränsen, men en stor del av de skyddade områdena ligger utanför trålgränsen.
5. En ekosystembaserad förvaltning av säl och skarv. Sälen och skarven har stor påverkan på fiskebestånden. Därför ökade vi socialdemokrater licensjakten på säl och gav uppdrag till en ny förvaltningsplan för skarv. Det arbetet behöver alltjämt fortgå.