Regeringen levererar för en bättre äldrepolitik

Allt fler svenskar blir allt äldre. Enligt statistikmyndigheten SCB kommer Sverige år 2030 ha 810 000 invånare som är 80 år eller äldre, motsvarande 7,4 procent av befolkningen.

"Kompetensförsörjningen är en av de viktigaste utmaningarna att hantera inom äldreomsorgen. Därför har äldreminister Tenje (M) och regeringen förlängt det så kallade Äldreomsorgslyftet".

"Kompetensförsörjningen är en av de viktigaste utmaningarna att hantera inom äldreomsorgen. Därför har äldreminister Tenje (M) och regeringen förlängt det så kallade Äldreomsorgslyftet".

Foto: Samuel Steén/TT

Insändare2024-03-18 20:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är välkommet att allt fler lever allt längre liv, ofta aktivt och hälsosamt. Men det innebär också att det kommer ställas helt nya krav på äldreomsorgen och äldrepolitiken.

Kompetensförsörjningen är en av de viktigaste utmaningarna att hantera inom äldreomsorgen. Därför har äldreminister Tenje (M) och regeringen förlängt det så kallade Äldreomsorgslyftet. Satsningen som tidigare mest handlade om att stärka kompetensen för medarbetare får nu användas till att också validera kunskaper som undersköterska, samt för att studera svenska – en välkommen förändring givet att regeringen nyligen förstärkt kvaliteten i äldreomsorgen genom att göra undersköterska till skyddad titel, samt utreder ett språkkrav som ska bidra till ökad trygghet för äldre.

Under år 2024 omfattar Äldreomsorgslyftet totalt 1,7 miljarder kronor. Men pengar är inte allt. Vi ser också att det behöver göras mer för att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet, samt stänga ute oseriösa aktörer. Vi kan inte acceptera att oseriösa och kriminella aktörer utnyttjar äldre och välfärdssystemet i stort, för att berika sig själva. 

Därför har regeringen också gett Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) i uppdrag att utveckla sin förmåga att identifiera och genom tillsyn agera mot aktörer som är oseriösa eller kriminella.

Alla ska kunna känna sig trygga på ålderns höst. Därför är det viktigt att vi fortsätter stärka undersköterskors kompetens, inför ett språkkrav så att människor kan kommunicera tryggt i äldreomsorgen och motverkar oseriösa aktörer som inte vill äldres bästa.

Samtidigt är det helt avgörande att äldreomsorgen går i takt med resten av samhället. Användandet av digital teknik har ökat de senaste åren, och det finns möjligheter att använda dessa hjälpmedel mer i äldreomsorgen, för att stärka förutsättningarna och tillhandahålla omsorg av god kvalitet. 

Därför har regeringen också gjort en mindre satsning på 20 miljoner, som tilldelas Sveriges kommuner och regioner, för att de ska ha resurser att stödja kommunernas utveckling av digitalisering och välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Och på Gotland fortsätter vi utveckla digitaliseringslösningar med till exempel läkemedelsautomater och trygghetskamera.

Med tydliga budgetsatsningar, kompetenshöjande åtgärder och förstärkt tillsyn kan äldreomsorgen i Sverige bli bättre. Alla ska kunna känna sig trygga och säkra i Sverige. Och regeringen fortsätter leverera, med ny kraft i äldrepolitiken.