I snart ett år har många företagare levt i en mycket svår situation, med osäkerhet kring den egna och familjens ekonomi. En mardröm som fortsätter. De företagare som drabbats hårt av pandemin och restriktionerna har varit beroende av stödåtgärder. Omsättningsstöd, korttidspermittering och andra ekonomiska lättnader har sannolikt räddat många företag och anställda från konkurser och uppsägningar. Men vi riskerar att stå inför en ny problemvåg nu när företagens kassor sinat och restriktionerna fortsätter.
Regeringen verkar utgå från att företagen är bättre rustade nu, bara för att de haft tid på sig att ställa om sin verksamhet. Det är en märklig analys. Efter nära ett år av negativa resultat är det egna kapitalet lågt för många företag och med låga, eller inga, marginaler är de snarare sämre rustade för ytterligare motvind.
Sedan pandemins start har regeringen agerat och kommunicerat saktfärdigt och missat väsentliga delar av näringslivet. Det dröjde ända in på hösten innan enskilda näringsidkare fick ett omsättningsstöd, efter ett initiativ från Kristdemokraterna och Moderaterna. Det dröjde innan permitteringsstödet gjordes kraftigt nog att stå i paritet med krisens djup. Och först nu i år presenterades pandemilagen och större ekonomiska stöd.
Innan jul genomfördes skarpa åtgärder som begränsar antalet besökare på restauranger. Statsministern och hans ansvariga statsråd skärpte tonläget utåt och avrådde från besök i butiker. Men presskonferenserna saknade information om hur regeringen tänkte kompensera för det. Företagarna lämnades i sticket.
I mitten av januari började restaurangbranschen under begreppet ”grytorochkastruller” visa sitt missnöje med regeringen, som med ett dygns varsel gav besked om att de tillfälliga restriktionerna om stängning 20.00 skulle fortsätta gälla. För restaurangerna innebar det avbokningar och personal som plötsligt inte hade arbete inför helgen. Om regeringen anser att det är en smittorisk att äta middag 21.00, men inte 20.00, borde det inte vara svårt att ge besked i tillräckligt god tid.
Regeringens agerande gör det svårt för företagssverige att våga planera framåt. Kristdemokraterna har samtalat med företagare inom bland annat restaurang-, evenemang- och resebranscherna. Samtliga har förslag på hur de på ett smittskyddssäkert sätt ska kunna bedriva verksamhet. Regeringen behöver lyssna på och kroka arm med experterna i respektive bransch så att företagen återigen kan få ett hopp!
Regeringen måste agera mera
Restaurangpersonal manifesterar sitt missnöje och sin nöd.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.