Region Gotland silar mygg och sväljer kameler

"Personaltätheten minskades drastiskt och därmed kostnaden för anställda, till förmån för Attendos syfte att bygga upp en kapitalstark koncern".

"Personaltätheten minskades drastiskt och därmed kostnaden för anställda, till förmån för Attendos syfte att bygga upp en kapitalstark koncern".

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-04-26 11:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland sägs minska sina deltidsanställningar till förmån för heltidsarbete vilket kan ses som lovvärt. HR-chef Roger Nilsson, Region Gotland, fastslår i en radiointervju med P4 Gotland den 17/4 att regionen uppnått allt fler heltidsanställningar inom äldreomsorgen och i samband med detta kunnat minska antalet timanställda vikarier. ”Heltidsresan” nämns som en bidragande faktor.

Det vi inte får glömma i resonemanget är, att Region Gotland har valt att sälja ut ytterligare två äldreboenden på ön: Hemse äldreboende samt Iliansgården i Hemse. 

Sammanlagt drivs nu fem äldreboenden på ön av Attendo, ett börsnoterat vinstdrivande företag. Anställda inom Attendo är i hög grad deltidsanställda, då den formen bidrar till en högre ekonomisk avkastning

Att Region Gotland nu sägs minska sina deltidsanställningar till förmån för heltidsarbete kan ses som lovvärt.
Men, faktum kvarstår att Region Gotland fortsättningsvis har höga sjuktal för anställda inom vård- och omsorgsarbete, jämfört med Sverige i övrigt. Generellt försämrade villkor för anställda bidrar automatiskt till en försämrad arbetsmiljö. Det påverkar många gånger arbetslivet både psykosocialt och fysiskt sett.

Hur har då begreppet ”heltidsresan” uppkommit och blivit till ett återkommande mantra inom Region Gotland?

Jo. Till stor del genom den utförsäljning av gotländsk vård- och omsorg vilken påbörjades redan 2002, när Attendo Care, som det hette då, efter upphandling tilläts driva det nybyggda äldreboendet Pjäsen.

Som kuriosa kan tilläggas, att det anbud Attendo Care då lade innebar att de erbjöd högst andel kvalitetssäkrad vård av budgivande aktörer och genom detta vann upphandlingen. Personaltätheten minskades drastiskt och därmed kostnaden för anställda, till förmån för Attendos syfte att bygga upp en kapitalstark koncern.

Det innebar i praktiken ett schema med fler deltidsanställda, införande av delade turer, nerkortade arbetspass, utökat antal kvällspass, färre lediga dagar med minskad tid för återhämtning, minskad avsatt tid för arbetsplatsträffar, färre kompetenshöjande insatser och möjlighet till vidareutbildning. Listan kan göras längre.

Det Region Gotland i dag kämpar med och mot är inget annat än konsekvenserna av den utförsäljning som pågår inom vård och omsorg, med Attendo som vägvisare.

Det har passerat närapå 20 år sedan Attendo gjorde sitt intrång på den gotländska arbetsmarknaden.
Det kanske är dags att återta en vård och omsorg om våra äldre, värd Region Gotlands devis: Förtroende, delaktighet, omtanke. Eller hur, Roger Nilsson och Region Gotland.