Regionanställda bryter mot förvaltningslagen

Insändare2021-02-14 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anställda inom offentlig verksamhet har en rad lagar, förordningar och regler att förhålla sig till. Då straffvärdet oftast är noll, breder ”förvaltningskriminaliteten” ut sig, inte minst i region Gotland. Det vanligast brottet är mot förvaltningslagen då tjänstemän bland annat inte går i svaromål på inkomna skrivelser.

I början på maj 2019 efterlyste jag en remiss till ögonmottagningen, som var över en månad gammal Jag redogjorde för tjänstemannen vilka lagrum som låg till grund för mitt yrkande. Jag fick då svaret: “Jag vet detta men det är ingenting som vi bryr oss om”. Jag fick vidare beskedet att det är fyra månaders väntetid. Jag åberopade då vårdgarantin, skyldigheten att informera om denna och erbjuda alternativ vårdgivare. Svaret blev: "Det får du prata med våra chefer om." Samtalet avslutades.

Jag gick vidare till ögonmottagningens verksamhetschef Johan Söderström och redogjorde för bemötandet. Han gick naturligtvis inte i svaromål förrän jag meddelat hans skyldigheter att svara. Han svarade att han hade semester i maj och skulle återkomma med svar. Nästa gång han svarade efter påminnelse var han sjuk. Ett synnerligen anmärkningsvärt beteende av en välbetald chefstjänsteman som inte ens hade ett autosvar på sin mail. Svaret kom till slut. Det vittnade om en skrämmande inkompetens. Det mest anmärkningsvärda i svaret, var att man kan lagstiftningen men man bryr sig inte. Söderström svarade: ”Det medför en hel del praktiskt administrativt arbete för sekreterare och vårdpersonal som både tar tid och kostar pengar”. Jag informerade även sjukvårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén om beteendet. Han svarade inte. Han behöver inte svara, han omfattas inte som politiker av förvaltningslagen. 

Listan på förvaltningsbrott kan göras lång men frågan man ställer sig: Vad beror det på att det är så här på Gotland? Svaret kan vara: Stora brister i ledningen från regiondirektören långt ner bland direktörer, verksamhetschefer, enhetschefer, strateger, samordnare och allt vad titlar det finns. Kostnaden för alla dessa chefer gör att det finns inga pengar kvar till de som ska göra jobbet. Detta i sin tur gör att man tar genvägar utanför lagstiftningen. Det andra problemet är att Gotland saknar styrning! Fega politiker som sticker huvudet i sanden när det hettar till.

Läs gärna min insändare i GA den 19 november 2020 om sjukreseenheten och dess lögner.

Leif Gustafsson, f d Lärbrobo

Svar direkt:

Som insändaren riktigt påpekar bör remissbekräftelse med förväntad väntetid till besök skickas till inremitterande läkare och patienten. Om tid för nybesök inte kan erbjudas inom tre månader bör patienten informeras och erbjudas möjlighet till nybesök i annan region. Jag beklagar de problem insändaren haft i kontakten med Ögonmottagningens personal och undertecknad. Rutinerna för hur det ska hanteras kommer att ses över.

Med vänliga hälsningar,

Johan Söderström, Verksamhetschef ÖNH, Ögon och Hudverksamheten