Dricksvattenfrågan engagerar alla på Gotland – med rätta. Det är ju en av våra allra viktigaste utvecklingsfrågor för inte bara oss som lever i dag – utan även för våra barn och barnbarn.
Det är med andra ord en hållbarhetsfråga.
Därför är det fantastiskt bra att många engagerar sig i denna fråga; att man diskuterar, tar initiativ och kommer med förslag på att spara vatten eller innovativa lösningar för att bättre ta tillvara grundvatten eller regnvatten.
Region Gotlands teknikförvaltning tillsammans med dess nämnd arbetar intensivt med att finna långsiktiga och olika lösningar för drickvattensituationen.
Därför vill jag säga med en gång – vi är mycket positiva till sådana lösningar som kommit fram från exempelvis Magnus Larsson på McDonalds Gotland.
Det handlar om att använda regnvatten till att exempelvis spola i toaletter och det finns en vatten- och avloppstaxa på Gotland som reglerar detta. Men, det finns en uppenbar risk att förorena dricksvattnet om en fastighet gör förändring av systemet utan korrekt installation och det är mycket viktigt att ta kontakt med regionens vatten- och avloppsavdelningen. Så planerar man en sådan förändring – kontakta oss först!
Vi har andra exempel på där man inte kontaktade oss från början, vilket alltså inte blir bra.
Enligt lagen om allmänna vattentjänster ska fastighetsägaren kontakta Region Gotland vid förändring av befintlig VA-installation. Det finns en e-tjänst som heter Ändringsanmälan. VA-avdelningen har haft en bra dialog med Magnus Larsson på McDonalds och vi har fått den dokumentation som vi har önskat angående det separata systemet som används för regnvattnet. I detta fall är en extra vattenmätare installerad.
Vi håller just nu på att arbeta fram ett informationsblad gällande användande av regnvatten till vattenklosetter, som ni inom kort kommer att finna på vår hemsida.
Visste du att i Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn:
- 60 liter för personlig hygien.
- 30 liter för toalettspolning.
- 15 liter för disk.
- 15 liter för tvätt.
- 10 liter för mat och dryck.
- 10 liter övrigt.
För en hållbar vattenanvändning behöver vi på Gotland och i Sverige minska vår förbrukning av dricksvatten. På Gotland har vi (både boende och besökare) gjort ett bra jobb och vi ligger ganska långt under 140 liter per person och dygn – hjärtligt tack för det alla fast boende och besökare!
Vi brukar här på ön tala om ett önskat mål om 100 liter per person och dygn. Det har man klarat av i Danmark, så det kan väl även vi göra?