Regionen behöver klippa till klinteborna

Klintehamn har många olkippta häckar.

Klintehamn har många olkippta häckar.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2020-06-16 18:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Region Gotland angående trafiksäkerheten i Klintehamn.
Allmänt finns många frågor som rör trafiksäkerheten i Klintehamn som skulle behöva förbättras, dock håller vi oss i denna skrivelse till en fråga som blir aktuell varje försommar.
Vår kunskap säger oss att Region Gotland är den instans som är ansvariga för trafiksäkerheten i samhället. Varje vår när växtligheten tar fart så är det på många ställen så att växtligheten, framförallt häckar och buskar i korsningar utgör en trafikfara.


Vi vet att det är respektive fastighetsägare som har ansvaret för att deras växtlighet inte utgör en trafikfara men upplever att den kunskapen är klart bristfällig. Därför vore det på sin plats att den som är trafiksäkerhetsansvarig myndighet då kontaktar aktuella fastighetsägare för att få dessa att vidta lämpliga åtgärder för att få bort aktuell växtlighet.
Vi ser också flertalet exempel där växtligheten tar sig ut över trottoaren och på enstaka ställen nästan gör att man som gående måste gå ut i körbanan för att komma förbi. Det kan ju vara lämpligt att ta upp fastighetsägarens ansvar för att hålla trottoaren/vägmarken som gränsar mot egen tomt i god ordning.


Erfarenheten är också att själva vägbanan i skarvar och annat snart blir fylld av växter som ger ett intryck av bristande underhåll och skräpighet samt också det kan utgöra en trafikfara, här efterlyser vi ett bättre och oftare förekommande underhållsarbete. Vi gjorde själva på frivillig basis i fjol en rensning av delar av utfarten mot kyrkan, det fick vi dock snabbt reda på att det inte var önskvärt att vi gjorde sådana insatser eftersom det var regionens ansvar.?Vi förväntar oss därför att så sker i år.