Regionen borde subventionera flyg

Gotland är en isolerad del av Sverige.

Flyget behöver luft under vingarna.

Flyget behöver luft under vingarna.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2024-10-02 16:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resterande delar av landet har väl fungerande väg- och järnvägsförbindelser. Utan vettiga flygförbindelser till Gotland tvingas samtliga resenärer åka med färjan. Detta tar mycket längre tid och tvingar alla resenärer rakt ner i famnen på ett enda privat bolag. Det är inte sund konkurrens, och det är sannerligen inte konkurrenskraftigt för Gotland som region. 

Många vill flytta hit för att detta är en skön plats att vara och bo på. Däremot är det enligt min mening ändå många som drar sig för detta. Bland annat på grund av bristen på kvalificerade arbeten. Detta samtidigt som möjligheterna att ta sig till och från ön är starkt begränsade och väldigt dyra. Konkurrens är utvecklingsdrivande och Region Gotland bör gynnas av stor konkurrens mellan olika transportslag och företag. Välfungerande billiga flygresor bör kunna få fler att flytta hit vilket i så fall skulle bidra till Gotlands tillväxt genom ökade skatteintäkter.

Kommuner måste givetvis följa kommunallagen. Det innebär bland annat att enskilda näringsidkare inte får gynnas. Men det finns vissa undantag från detta, bland annat där regioner och kommuner kan ge stöd om det ligger i hela kommunens intresse. Till exempel om det bedöms gynna tillväxten eller anses avgörande för att kunna upprätthålla grundläggande service. 

Region Gotland bör därför undersöka möjligheterna att subventionera flyget till och från ön. Boende, besökare och näringsliv kan inte tvingas rakt i knät på ett enda enskilt företag, det vill säga Destination Gotland. Detta om något är att gynna en enskild aktör.