Regionen måste prioritera lösningar på bostadsbristen

Befolkningen på Gotland ökar. Det är i grunden positivt att fler väljer att bosätta sig på ön.

"Tillväxthindren framträder tydligt i Svenskt Näringsliv mätningar över det lokala företagsklimatet på ön. Bristen på bostäder påverkar möjligheten att rekrytera personal till näringsliv och förvaltning negativt".

"Tillväxthindren framträder tydligt i Svenskt Näringsliv mätningar över det lokala företagsklimatet på ön. Bristen på bostäder påverkar möjligheten att rekrytera personal till näringsliv och förvaltning negativt".

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2024-06-01 08:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ökad inflyttning ger mer liv och rörelse i bygden och ett växande skatteunderlag till vård, skola och omsorg.

Enligt länsstyrelsens regionala bostadsmarknadsanalys har befolkningen i länet ökat för varje år sedan 2014. Och även den framtida prognosen är positiv. Men Gotlands åldersstruktur skiljer sig delvis åt från övriga landets.

Befolkningspyramiden för Gotland liknas av länsstyrelsen med en ”tratt”. Det är ett uttryck för att ön har en något större andel äldre befolkning, och en något mindre andel yngre, än riket i sin helhet. Gotländska hushåll har också en lägre inkomst än riksgenomsnittet. Därför slår bostadsbristen extra hårt mot Gotland.

Tillväxthindren framträder tydligt i Svenskt Näringsliv mätningar över det lokala företagsklimatet på ön. Bristen på bostäder påverkar möjligheten att rekrytera personal till näringsliv och förvaltning negativt. 

Gotland utmärker sig kraftigt jämfört med riket i att en hög andel av företagarna upplever betydande tillväxthinder kopplade till bostadsbrist – 37 procent jämfört med 11 procent för riket. Gotland placerar sig också klart över riksgenomsnittet i termer av andelen företagare som upplever betydande tillväxthinder kopplade till hög regelbörda och byråkrati – 41 procent jämfört med 32 procent för riket.

Så kan vi inte ha det om ambitionen är att Gotland ska förbli en attraktiv plats för inflyttning, boende och företagande.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Gotland. Översiktsplan 2040 handlar om att skapa en så resurseffektiv utveckling av boendemiljön som möjligt.

Men när det kommer till bostadsbyggande är tid pengar – och pengar har blivit dyrare i samband med att räntorna stigit. Alltför långa ledtider ger högre kostnader för att bygga och resulterar i förlängningen i färre och dyrare bostäder. Därför är effektivare plan- och tillståndsprocesser avgörande för Gotlands fortsatta utveckling.

I arbetet med ny översiktsplan måste regionen prioritera lösningar för öka bostadsbyggandet och korta ledtiderna. Kommunen har ansvar för planeringen, medan byggbranschens aktörer bidrar med kunskap om till exempel marknad och byggteknik. Tyvärr leder okunskap kring varandras roller att projekt ofta försenas och fördyras.

Oavsett om byggherren är en privatperson, ett företag, kommunen eller staten måste olika intressen vägas mot varandra. Lyckade projekt kännetecknas av att alla berörda parter i processen börjar samarbeta tidigt – så att rätt beslut kan fattas i rätt tid utifrån rätt underlag. Tillsammans kan vi komma till rätta med bostadsbristen på Gotland.