Det är inte för inte som många kallar oss för Sveriges viktigaste chefer. Men det är ett faktum att många arbetsgivare inte tar sitt fulla ansvar för att ge skolledare rätt lön och förutsättningar för det viktiga uppdraget. Skolledare har ofta ansvar för mellan 30–50 anställda, arbetar inte sällan uppåt 50 timmar i veckan utan övertidsersättning, hör till de yrkesgrupper som lägger mest tid på administration och har stor risk för att drabbas av utmattning.
En färsk undersökning från Sveriges Skolledare där vi frågat över 8 000 skolledare om deras lön och villkor, visar dessutom att skolledarlönerna halkar efter andra yrkesgrupper. Gotlands skolledare tjänar i genomsnitt 51 800 i månaden. Nationellt ligger genomsnittslönen för skolledare på 56 700 kronor i månaden. Region Gotlands genomsnittliga löneökning förra året var 2,6 procent att jämföra med rikssnittet för skolledare som låg på 3,8 procent.
En skolledare har inte bara det avgörande nationella uppdraget att ansvara för att våra barn och elever lär sig och utvecklas i skolan och förskolan, utan agerar även som ekonomichef, teknisk chef, personalchef och marknadschef. Men tittar man på lönerna för skolledare motsvarar de inte på långa vägar det stora ansvaret och komplexiteten i uppdraget. En genomsnittlig ekonomichef tjänar exempelvis nära 30 000 kronor mer i månaden, och en genomsnittlig teknisk chef tjänar ca 15 000 kronor mer i månaden.
Dessutom tjänar fler än var fjärde biträdande rektor samma eller lägre lön än den högst lönesatta läraren på skolan. Sveriges förskola och skola behöver rekrytera de skickligaste till Sveriges viktigaste uppdrag. Men det säger sig självt att skickliga lärare tvekar inför att ta en skolledartjänst om de kan tjäna bättre som förstelärare.
För att det viktiga skolledaruppdraget ska löna sig måste Region Gotlands politiker sätta skolledarlönerna i framsätet i budgetarbetet. Skolledarnas löner utgör en mycket liten del av skolans hela budget. Därför är en investering i skolledares löner lönsam. Hög omsättningstakt med höga kostnader för nyrekryteringar och periodvis dubbla löner vid byte av skolledare på uppdragen är betydligt mer kostsamt än att prioritera skolledare i årets löneöversyner.
Men lönesatsningar lokalt behöver också kompletteras med en bredare diskussion om skolans finansieringssystem. Den bredare diskussionen borde enligt Sveriges Skolledare mynna ut i att staten tar ett större ansvar för finansiering, resurstilldelning och likvärdighet i hela skolväsendet.
Skolledaryrket är ett fantastiskt uppdrag som kräver en stor arbetsinsats och är förknippat med ett djupt ansvar för det viktigaste vi har – våra barn och unga. Det är dags att Region Gotlands politiker gör sitt för att värdera sina skolledare därefter.