Regionen vill inte subventionera måltider för de äldre

Man vill inte ha en servering för äldre för att den är öppen för allmänheten och subventioneras.

Öppna upp skolserveringarna för seniorer och låt dem äta för samma pris som lärarna och skolpersonal.

Öppna upp skolserveringarna för seniorer och låt dem äta för samma pris som lärarna och skolpersonal.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-07-30 10:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I många regioner driver måltidsverksamheten restauranger för seniorer där gästen får en hel måltid till ett rimligt pris. Måltidsservice i Uppsala driver sju seniorrestauranger i kommunen där en fullvärdig måltid kostar 60 kronor inklusive kaffe. Andra gäster betalar 85 kronor. 

Dessa restauranger är öppna alla dagar på året liksom Gråbo är. Det finns liknande i andra kommuner. På Gotland har gjorts tvärtom. På de platser där det fanns servering, typ Åkermanska, har man istället avvecklat, när man kunnat erbjuda fler gäster lunch. 

De som i behöver hjälp med mat får söka ett bidrag med matdistribution som innebär en kyld maträtt per dag. En huvudrätt, en maträtt som går att värma i mikrovågsugn. Övriga tillbehör får den enskilde själv stå för. 

Detta distribueras hem för en kostnad av 1800 kronor i månaden, vilket blir ungefär 60 kronor per maträtt. Troligen ska hemtjänsten värma maten och komplettera med inköp av tillbehören. Den enskilde får äta ensam i sitt kök utan social gemenskap. 

Regionens politiker har prioriterat ”Matlagning nära gästen”, vilket gjort att fler tillagningskök på skolor och förskolor har öppnats. Varje ställe ska helst ha ett eget tillagningskök. Det kan vara bra förutsatt att man har ekonomi att satsa på lokaler och utrustning som inte ger stort mervärde för gästen. 

Ett bra kök där man kan göra sluttillagning och tillbehör till måltiderna gör ingen större skillnad för gästerna. Pannbiffen blir inte godare för att den görs på 25 olika ställen. Men det kanske blir 25 olika smaker, en del bättre och en del sämre. Kompetenta kockar som behövs, är en bristvara. Ett skolkök lagar mat runt 180 dagar om året. 

Utveckla och rusta Gråboserveringen till en väl fungerande servering. Låt de ännu relativt pigga seniorerna få en gemensam måltidsupplevelse med tillgång till andra aktiviteter. Det finns ett behov av detta, ännu mer nu när restaurang Visborg stänger, som varit en samlingsplats för en del seniorer. Öppna upp skolserveringarna för seniorer och låt dem äta för samma pris som lärarna och skolpersonal. 


Lev upp till Vision 2025 om att gotlänningarnas välstånd ska höra till de bästa i landet, att gotlänningarna har en bra hälsa och mår bäst i landet. 
Utveckla därför verksamheten så att fler blir friska längre, istället för äldreboende som kostar mer än några hundra tusen per år. Låt Gotland få sin första riktiga seniorservering.