Vi står inför ett läge där regionen har en mycket svår ekonomisk situation samtidigt som det råder brist på erfarenhet i stora delar av välfärden.
Det gäller även hos oss på Gotland, vi har en alldeles för stor personalomsättning där erfarna medarbetare söker sig från våra verksamheter. Nu måste vi se till att fler vill jobba kvar. På Gotland hade vi förra året högst personalomsättning bland personal- och HR-specialister i hela landet, över 38 procent bytte jobb.
Kompetensbristen i landets kommuner och regioner växer och bristen på rätt arbetskraft börjar bli akut. Behovet av personal de närmaste åren är så stort att alla som kommer ut på arbetsmarknaden skulle behöva anställas av en kommun/region samtidigt som det finns mycket stora rekryteringsbehov bland företagen.
Region Gotland har mycket på att vinna på att göra mer för att locka och behålla personal. Vi vill att våra medlemmar ska vilja stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten. För att lyckas, inte minst för att behålla akademiker krävs möjligheten till både lönekarriär och kompetensutveckling.
Vi har en personalomsättning som är över 20 procent år efter år bland viktiga personalgrupper som socialsekreterare och biståndsbedömare. Det ett mycket allvarligt läge som riskerar att försämra servicen till våra invånare. Att ständigt behöva rekrytera göra att regionens verksamheter aldrig riktigt stabiliseras och det är dyrt med ständiga rekryteringsprocesser.
Alla som börjat ett nytt jobb vet att det tar tid innan du verkligen kommer in i det. Det tar tid att bli erfaren. Att bli expert på sitt jobb. Erfarna akademiker i offentlig sektor har inte hängt med i löneutvecklingen.
Många gånger skiljer det bara några tusenlappar i lön mellan en nyexaminerad socialsekreterare och en med 10-15 års erfarenhet. Erfarenhet lönar sig för dåligt.
Inom socialtjänsten är problemen med hög personalomsättning tydliga. Ofta blir det de nyexaminerade som får hantera de svåraste fallen när det inte finns erfarna kollegor.
Vi riskerar att bli helt beroende av inhyrd personal. Det blir långsiktigt extremt kostsamt. Hur ska socialtjänsten och skolan kunna bryta nyrekryteringen till gängen med så stor personalomsättning?
Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar har lösningarna. Vi vill teckna kompetensavtal med Region Gotland för att långsiktigt säkra kompetensen. Vill Region Gotland vara en attraktiv kommun att jobba i, så måste politikerna och cheferna våga lyssna på oss.
I regionen var personalomsättningen bland socialsekreterare, biståndsbedömare, utredare, kuratorer och HR-specialister hög. Förra året bytte var fjärde jobb.
Det är invånarna som drabbas när kommunen inte kan leverera bästa möjliga service. Om regionen ska bli en bättre arbetsgivare behöver utbildning och erfarenhet löna sig bättre genom att:
- Avtal för att säkra kompetensförsörjningen.
- Lönesatsningar för att behålla erfarna medarbetare.
- Införa tydliga karriärtjänster och karriärsutveckling för att attrahera och behålla medarbetare.
- Utveckla ett chefsutvecklingsprogram för att säkra kontinuerlig utbildning.
- Införa individuella utvecklingsplaner för alla medarbetare för att minska personalomsättningen.