Verksamheter med syfte att ”stärka människors livskvalitet och bildning, utveckla samhället och fördjupa demokratin” och för ”att möjliggöra ett rikt, varierat och meningsfullt fritids- och kulturliv för alla året runt”. Utmärkt och glädjande, likaså att ”de verksamheter som stöds ska vila på demokratisk grund och bedrivas i enlighet med FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och barnkonventionen”.
Däremot blir jag bekymrad att förslaget innebär att stöd inte ges ”till verksamheter som har religiösa eller partipolitiska inslag”. Varför vill Regionen exkludera Gotlands största kulturaktör, nämligen kyrkan?
Varför ska denna begränsning gälla just religiös verksamhet som bjuder in alla till sina religiöst motiverade verksamheter, även personer som inte själva är kristna. Självklart sker den verksamheten på kristen grund och det är fritt för var och en att delta. Det är inte någon principiell skillnad mot en fotbollsklubb som bjuder in alla, men att det finns personer som av olika skäl är förhindrade att delta. Eller menar Regionen att religiös verksamhet per definition är antidemokratisk och skadlig för dem som deltar? Det är i sådana fall historielöst med tanke kyrkans och frikyrkornas betydelse för det demokratiska samhällets framväxt.
Förslaget hävdar att det grundas på skolans regelverk vad gäller religiösa inslag. Men missar att skolans regelverk gör skillnad på en skola som har en offentlig huvudman, då hela utbildningen ska vara ickekonfessionell och friskolor som bedriver icke-konfessionell undervisning, men för övrigt kan ha konfessionella inslag i utbildningen. Att likställa en fri föreningsverksamhet med en kommunal skolas obligatoriska undervisning haltar.
Förslaget betonar Barnkonventionen, men bryter mot den när den exkluderar religiösa inslag. Barnkonventionen bevakar barnets rätt till religion och andlig utveckling medan Regionen väljer att helt exkludera religiösa inslag.
Tidigare i veckan rapporterade Sveriges Radio om en ny studie som visar att andelen svenskar som beskriver livet som meningslöst har fyrdubblats sedan 2003. Sekularisering, ökad ensamhet och sociala medier är några möjliga förklaringar. Kyrkorna har ett unikt bidrag att lämna.
Det förslag som Regionen nu fattar beslut utifrån bygger på ytlig och begränsad förståelse av religion och öppnar upp för en helt godtycklig grund för vad som är religiöst eller inte.
Borde inte Regionen vara en neutral garant för att medborgarnas grundläggande rättigheter – inklusive religionsfrihet, föreningsfrihet och barnens rätt till andlig utveckling – tillvaratas i en mångfald av uttryck? I sådana fall måste förslaget skrivas om.