Rensningen av Robbjens å ska återskapa god miljö

Insändare2020-09-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare om Robbjens å (GT 24/9).
”Maggan” har i en insändare uttryckt missnöje över åtgärder Sportfiskarna genomfört i Robbjens å i Klintehamn.

Åtgärdens syfte är att återskapa en miljö i vattendraget som gynnar fisk, i synnerhet havsöring, och övrig biologisk mångfald. Markägarna har naturligtvis gett sitt medgivande och arbetet har utförts av duktiga lokala entreprenörer. Vår ambition är att när åtgärderna är genomförda och naturen fått återhämta sig så ska vattendraget och omgivningarna vara en bra miljö för både fiskar och människor.

Den sträcka av ån vi har arbetat på, cirka 260 meter, har i olika omfattning påverkats både i själva vattenmiljön och i närområdet. Det är ofrånkomligt att det sker vid den här typen av arbeten. Den aktuella sträckan ligger dessutom inom ramen för ett markavvattningsföretag där underhållet har varit ytterst begränsat. 

Om åtgärden hade skett som en ordinär kanalrensning hade därför skadorna varit betydligt mer omfattande. Det har vi velat undvika och har därför bekostat och genomfört en åtgärd där vi kan möta markavvattningsföretagets önskemål och samtidigt genomföra en restaurering av bottnarna i ån genom att rensa överflödig vegetation och därefter tillföra grus för havsöringen att leka i. 

Den nedre delen av området, en sträcka på cirka 60 meter, var fullständigt igenväxt av sly och tidigare i stort sett ogenomtränglig. Nu efter åtgärderna kan man i stället följa ån hela vägen och här kommer det redan nästa år vara grönt igen och antagligen kommer en stig så småningom att bildas.

Under hösten kommer vi i samarbete med skolklasser från Klinteskolan följa livet i ån och förhoppningsvis också plantera träd längs kanterna i den nedre delen av ån, inom ramen för projektet ”Skolbäcken”. Träden är viktiga för livet i ån och ger vattendraget skugga.

Maggan är naturligtvis välkommen att kontakta oss. Vi besöker gärna ån tillsammans med dig, så kan vi diskutera om det finns något mer vi kan göra för ån och omgivningarna.