RIT-avdrag på gotlandsresor

"RIT står för Resa Infrastruktur Transport. Avdraget används på samma sätt som ROT och RUT."

"RIT står för Resa Infrastruktur Transport. Avdraget används på samma sätt som ROT och RUT."

Foto: Emil Lundberg

Insändare2023-02-27 10:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här kan staten lösa det (olösliga?) problemet med kompensation för rederiets enorma prishöjningar senaste året.

Inför en testperiod på 10 år för RIT-avdrag till alla mantalsskrivna på Gotland och i Sverige. RIT står för Resa Infrastruktur Transport. Avdraget används på samma sätt som ROT och RUT. 

Kunden får ett avdrag på resekostnaden motsvarande en viss procent av biljettpriset. Resetjänsten mot privatpersoner utförs idag av Destination Gotland, som vid RIT även skulle administrera avdraget för kostnadsbäraren, resenären. 

Precis som för ROT och RUT och berörs inte det befintliga avtalet mellan rederiet och staten. RIT-avdraget kan höjas och sänkas beroende på prisökningar och sänkningar.

Detta bryter inte mot statens avtal med rederiet eftersom det inte är ett schablonstöd mot rederiet, utan en skatteåtgärd som kompenserar för att Gotland saknar landsväg mellan två punkter inom territoriet Sverige. 

RIT kommer riktat resenärerna till godo, inte en klumpsumma som slår blint. Avsaknaden av landsväg och oförutsägbara resekostnader påverkar tillgängligheten vilket i sin tur är diskriminerande i såväl svensk som EU:s lagstiftning. 

Resenärerna från och till Gotland är nu helt utlämnade till ett avtal som möjliggör orimliga prishöjningar beroende på omvärldspåverkan och/eller vinstintresse. 

Hur kompensation för godstransporter ska lösas och fraktköparen är ett företag, kräver en lösning som transportörer och producenter själva får utreda och föreslå.