Fri hyressättning, vilka problem löser det? Sannolikt inga. Att tillåta fri hyressättning i nybyggnationer tar inte sikte på de utmaningar fastighetsägarna brottas med.
Som moderat har jag inga problem med förslaget, men under åren 2014-2018 steg byggkostnaderna med 48 procent. Under pandemin har trävaror ökat med 50 procent. Nu ryktas det att priset på isoleringsmaterial ökat med 100 procent.
Fri hyressättning ingick i januariöverenskommelsen, tillsammans med ett investeringsbidrag som prioriterar nybyggandet i storstadsregionerna. Till dessa utmaningar kommer kommunernas särkrav som helt kan blockera byggandet av hyreslägenheter.
Senaste exemplet på Gotland är när Gotlandshem fick avbryta projekteringen på Vädursgatan i Visby. Det är ett typexempel på vad som händer när man från regionens sida ställer krav utan att förstå den ekonomiska konsekvensen. Kraven var kraftigt kostnadsdrivande.
Ska vi få till nybyggandet av hyreslägenheter, måste vi få en byggnadsnämnd som vill underlätta nybyggandet och inte skapa hinder. Generellt måste vi agera för att ta bort kravet på LOU, lagen om offentlig upphandling. Den fördyrar byggandet med 25 procent för de allmännyttiga företagen. Och kanske måste vi diskutera att införa en låg moms på hyra, även om jag av princip är emot det. Men det skulle ge full avdragsrätt på moms som debiteras bolagen. Det enda man åstadkommit är att få vänstern att slugga vilt, till ingen nytta när det gäller bostadsbyggandet.