Rörelse ger mindre behov av läkemedel

Skribenterna gillar idén med fysisk aktivitet på recept.

Skribenterna gillar idén med fysisk aktivitet på recept.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Insändare2022-03-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man inte är i absolut behov av läkemedel ska man inte heller bruka det. Under alltför många år har läkemedelsförbrukningen ökat och det är en utveckling vi vill vända. Ett sätt är att stimulera fysiska aktiviteter, att motionerna och träna för att bygga upp mer motståndskraft och uthållighet, men även som en del av behandlingen mot vissa sjukdomar och symptom.

Under vårt senaste sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott fick vi information om en kartläggning som gjorts på uppdrag av Läkemedelsforum. Kartläggningen visar att fysisk aktivitet på cirka 150 minuter i veckan ger blodtryckssänkande effekt motsvarande ett vanligt hypertoniläkemedel (mot högt blodtryck). Samma nivå av fysisk aktivitet sänker även blodsockret motsvarande ett vanligt diabetesläkemedel. Enligt undersökningen finns det mycket god evidens för detta.

Fysisk aktivitet rekommenderas redan i dag, ofta i kombination med läkemedel. Det vi tycker är intressant är att hela 75 procent av patienterna som lider av diabetes och högt blodtryck, har otillräckligt med fysisk aktivitet. Så med ganska enkla medel, som att motionerna mera, kan många minska sin medicinering. Och förstås att man genom fysiska aktiviteter bygger upp sitt allmänna välmående och motståndskraft. 

Enligt informationen vi fick har Gotland 8 800 hyportenipatienter (högt blodtryck) och 2 800 diabetespatienter. Med mer motion och rörelse skulle dessa patienter kunna minska sin medicinering, slippa flera återkommande läkarbesök, tester och mycket annat. Vi gillar idén med fysisk aktivitet på recept, för ökad folkhälsa i alla åldrar.