Ryssland åsidosätter Helkom

Insändare2024-04-12 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helkom är en miljöorganisation vars medlemmar är länderna runt Östersjön, Finland, Sverige, Estland , Lettland, Litauen, Polen, Danmark, Ryssland (på grund av ockuperingen av Königsberg), Tyskland och EU. Ordförandeskapet cirkulerar mellan länderna.
Under min tid på Gotland framförde jag vid mitt partis då årliga riksting att Gotland borde ha ett större inflytande i Helkom på grund av Gotlands centrala placering i Östersjön. Skrev några insändare i GA och i GT. Gotland nämns inte i Helkoms artiklar ens. Enligt min mening är det en skam! Gotlänningarna kan Östersjön. 
Mina förslag gick ut på att bygga ut Ars miljöstation på Gotland för att bli ett nav för hela Östersjön. Var i kontakt med Sveriges dåvarande representant i Helkom. Han var endast intresserad av Sveriges kust längs Östersjön och dit räknades inte Gotland! Personligen uttryckte jag min förvåning över inställningen.
På Gotland märks tydligt hur Ryssland åsidosätter Helkoms miljökrav. Intill Gotland överförs olja från Rysslands stora oljetankfartyg till mer eller mindre sjödugliga mindre fartyg. Gotlänningarna borde påtala detta till miljöorganisationer och framförallt till Helkom via den svenska representanten och Helkom. Ryssland anser sig vara en del av Östersjön! Det innebär i så fall också en omtanke om Östersjöns miljö. Kan vi tillåta Ryssland vara en god representant för Östersjöns enda miljöorganisation Helkom!