S: "Klimatnödläget måste få större fokus"

Tillsammans kan vi hitta lösningar för att lämna över ett bättre och klimatsmart samhälle till framtida generationer.

Bristen på klimatfokus väcker debatt efter regionens budgetprocess.

Bristen på klimatfokus väcker debatt efter regionens budgetprocess.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-07-08 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatförändringarna är vår tids största utmaning. Klimatet kan inte vänta. Vi har bara några år på oss att minska utsläppen för att kunna mildra konsekvenserna. 

Frågan är global, men omställningen måste ske lokalt. Gotland har blivit utpekat att föra till ett helt förnybart energisystem. Vi har nu ett Energicentrum på plats, det är bra. Samtidigt behöver vi ytterligare stärka arbetet för att få hela Region Gotland att röra sig gentemot både de globala målen i Agenda 2030, möta Gotlands del av Parisavtalet och genomföra konkreta åtgärder utifrån målen i den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040. 

Vi vet också att klimatet ändrar sig nu och att vi behöver förstärka arbetet med klimatanpassning för att Gotland ska vara förberett för de förändringar i vår miljö som är en konsekvens av klimatförändringarna. Andra kommuner och regioner går långt före nu, Gotland hamnar efter. Det är inte tillräckligt bra. 

Vi socialdemokrater föreslog i vårt budgetförslag 2 miljoner kronor för förstärkt arbete med klimat- miljö- och energifrågor och 10 miljoner till klimatinvesteringar.

Stora investeringar i framtidens klimat är också en satsning på framtidens jobb. Om vi går före och investerar i klimatvänlig teknik med en stabil energiförsörjning och mindre utsläpp stärks vår konkurrenskraft. Det skapar nya arbetstillfällen att gå före i den gröna omställningen och vi tror på breda lösningar och investeringar för att klara utmaningarna.

Regionfullmäktige ställde sig hösten 2020 bakom en motion om att erkänna klimatnödläge. Coronapandemin var visat hur mycket samhället kan förändras snabbt vid behov. Men det krävdes att region och stat gick in med stöd och pengar. 

Man hanterar inte ett nödläge med en oförändrad budget. Vill vi göra något åt saken och det krävs tid, engagemang och en hel del pengar. Tyvärr har den styrande alliansen på Gotland inte insett behovet och de har därmed inte avsatt några extra medel till klimatarbetet.

Tiden är knapp med det är aldrig försent för en god förändring. Tillsammans kan vi hitta lösningar för att lämna över ett bättre och klimatsmart samhälle till framtida generationer.