Exempelvis är andelen barn mellan 1 och 5 år som går i förskolan hög. Det är bra. Barn med olika social bakgrund möter varandra och förskolan är därmed en mötesplats där alla barn, oavsett kulturell eller social bakgrund ges lika möjligheter och fler barn klarar i förlängningen skolan.
Lärartäthet och resurser till undervisning är andra delar där Gotland placerar sig högt.
Sedan finns sånt som är mycket oroande. Att meritvärdet i årskurs 9 bara placerar oss i mitten av landets kommuner och att Gotland ligger lågt vad gäller elever som klarar gymnasieexamen på tre år är inte bra. Det kan säga något om kvaliteten i våra skolor och kan också hänga ihop med att vi har svårt hitta utbildade lärare i tillräckligt hög grad.
Det i sin tur hänger så klart ihop med det låga löneläget för gotländska lärare. Det är inte rimligt att Gotland ligger så lågt i löneläge när hela Sverige har lärarbrist och konkurrensen om utbildade lärare därmed är stenhård. Att inte hitta rätt kompetens till Gotlands alla skolor riskerar såväl skolornas långsiktiga existens som skolornas möjlighet att ge alla barn bästa möjligheten att klara skolan och nå sin fulla potential.
Vi socialdemokrater har återkommande ställt frågor kring hur mycket som skulle behöva tillföras för att ge lärarna konkurrenskraftiga löner. Svaret har varit svårt att få. Att inte se fakta och politiskt ta ansvar för läget är illa och det är extra olyckligt att Alliansen med stöd av SD i sin budget för 2022 drar ner på lönekompensationen och extra resurser för att kunna rekrytera i bristyrken.
Vi socialdemokrater har i vårt förslag 15 miljoner mer för löner. Bristen på lärare och det stora löneglappet i relation till andra kommuner syns tydligt i den här rapporten. Liknande problem finns i fler yrkeskategorier än lärare. Det är oroväckande och inte tillräckligt bra. Att fortsätta hävda att skolan är tillräckligt resurssatt, som Alliansen gör, gagnar vare sig barn eller lärare. Skolan är det viktigaste vi har och där lägger vi grunden för varje barn och för framtiden.