S på Gotland vill höja fastighetsskatten

Den 3–7 november håller Socialdemokraterna kongress. Tio av 26 partidistrikt har motionerat om höjd fastighetsskatt.

Den skattehöjning som Socialdemokraterna på Gotland vill genomföra, skulle stå småhusägare dyrt.

Den skattehöjning som Socialdemokraterna på Gotland vill genomföra, skulle stå småhusägare dyrt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-11-01 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har också 16 arbetarkommuner och 18 enskilda motionärer.

Gotlands partidistrikt har motionerat om att ta bort taket för fastighetsavgiften och göra den progressiv. Man vill också trappa ner ränteavdraget och ta bort ROT- och RUT- avdraget.

I dag är fastighetsskatten 0,75 procent av taxeringsvärdet, men det finns ett tak. För 2021 är takbeloppet 8 524 kronor. 

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för ett småhus på Gotland 2021 är 1,9 miljoner, vilket ger en fastighetsskatt på 8 524 kronor. Men det finns en eftersläpning i taxeringsvärdena och huspriserna stiger. 

Enligt Svensk Mäklarstatistik är det genomsnittliga marknadsvärdet på småhus 3,7 miljoner kronor på Gotland under den senaste 12-månadersperioden. Om vi antar att taxeringsvärdet är 75 procent av marknadsvärdet och oförändrad skattesats skulle den genomsnittliga fastighetsskatten för ett småhus på Gotland öka till 20 800 kronor med partidistriktets motion, jämfört med dagens 8 524 kronor.

Om fastighetsskatten dessutom ska vara progressiv kan höjningen bli ännu kraftigare beroende på vilka procentsatser man väljer.

Partistyrelsen har yrkat avslag på de många förslagen om höjd fastighetsskatt: 

”Förutsägbarheten för människors boendesituation är viktig. Kritiken mot fastighetsskatten handlar sällan om vilja att bidra till det gemensamma, utan om rädslan för att behöva lämna sitt hem eller få mycket högre boendekostnader. På så vis har fastighetsskatten och marknadshyror [på hyreslägenheter] betydande likheter.”

Därefter konstaterar partistyrelsen att ett skattesystem måste ha hög legitimitet, vilket underförstått bara kan tolkas som att höjd fastighetsskatt skulle undergräva legitimiteten.

Villaägarna håller tummarna för att partistyrelsens förslag vinner bifall på kongressen. Men vi oroas av de många motionärerna på alla nivåer som vill se kraftigt höjd fastighetsskatt. 

Man ska också komma ihåg att för att socialdemokratin ska kunna inneha regeringsmakten krävs sannolikt både samarbete och stöd från Miljöpartiet och Vänsterpartiet som båda vill höja fastighetsskatten. Vilka kompromisser dessa partier kan förhandla sig fram till kan vi bara gissa i dag.