Demokratividrig hantering av budgeten

De största fördelarna med att sitta i ett politiskt styre är att man styr agendan och innehållet i det politiska beslutsfattandet.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) från det politiska styret på Gotland.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) från det politiska styret på Gotland.

Foto: Felix Wedjesjö

Insändare2024-11-04 08:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styret har ständig tillgång till hela tjänstemannaorganisationens kompetens – vilket ger ett enormt övertag.

Oppositionen får nöja sig med att ställa frågor och läsa in sig på de ärenden som styret lägger fram i god ordning via sina förvaltningar, oavsett om det gäller kalkbrytning, budget eller annat.  Att en vedertagen arbetsgång följs för beslutsärenden är helt avgörande för öppenheten och för att oppositionspartierna skall kunna utföra sin uppgift att granska och ifrågasätta makten i form av egna yrkanden/förslag.

Det viktigaste ärendet årligen är budgetbeslutet. Normalt i kommuner och regioner så berättar styret om sitt budgetförslag några veckor innan beslutet skall tas i (region)styrelsen, ett absolut minimum är att förslaget skickas ut med andra handlingar en vecka innan mötet. Detta förfarande innebär att såväl opposition som media kan granska förslagen och ställa relevanta frågor kring dessa, precis som kring alla politiska förslag.

I år så lade S&M-styret på Gotland fram sitt budgetförslag kvällen innan mötet vilket är demokratividrigt. Det innebar att oppositionen – i motsats till i andra kommuner – fick några timmar på sig att sätta sig in i den föreslagna budgeten. Minsta ideella förening har i sina stadgar att budget med mera ska vara utskickade i god tid innan årsmöten men styret i regionen, där budgeten omfattar nästan 7 miljarder, hemlighöll nu sina förslag till sista minuten. Jag har under mina 25 år i politiken aldrig varit med om så förkastlig hantering.

Att Meit Fohlin (S) i en radiointervju påstod att det är vanligt att budgetar i andra kommuner läggs med så kort varsel är problematiskt eftersom det alltså inte är sant. Att styret har haft kort tid på sig att arbeta med budgeten stämmer kanske men det är inte rimligt att göra så att oppositionspartierna inte kan förankra budgeten med sina medlemmar bara för att S&M är dåliga på att planera regionens beslutsprocesser. Det går ju i alla andra kommuner, varför inte på Gotland? Det är ju också viktigt för kvaliteten på budgeten att den blir granskad och ifrågasatt.

Att undanhålla information är en vanlig form av härskarteknik, liksom att skuldbelägga och bestraffa den som klagar på ett agerande. Detta är precis vad nu Meit Fohlin gör när oppositionen blir beskyllda för att inte ha gjort sitt jobb när de på goda grunder kritiserar årets hantering av budgeten. Så får inte regionens högsta ansvariga politiker agera.