I den gotländska hemtjänsten har bara drygt hälften den utbildning som önskas. Bland de som jobbar på särskilda boenden är utbildningsnivån något högre.
Ett träffsäkert sätt att höja kvalitén i den gotländska äldreomsorgen är att satsa stenhårt på att ge de som saknar utbildning den utbildning som krävs. Detta sker nu tack vare den socialdemokratiska regeringens satsning på äldreomsorgslyftet. På Gotland fick vi förra året 29 miljoner kronor för att ge 55 medarbetare utbildning till vårdbiträden på betald arbetstid. Denna grupp med biträdesutbildning läser nu vidare till undersköterska och blir klara i juni 2022.
Dessa medarbetare i hemtjänsten och på särskilda boenden kommer nästa år att arbeta som undersköterskor och kunna utveckla sina arbetsplatser med sina nya kunskaper till glädje för de äldre. De allra flesta av de 55 jobbar i den kommunala äldreomsorgen och tyvärr bara 8 av de 55 är från privata utförare inom hemtjänst och säbo. Det är beklagligt att de privata bolagen inte vill ha utbildad personal.
Den socialdemokratiska regeringen tycker det är viktigt att höja kompetensen hos personalen för att därigenom höja kvaliteten på äldreomsorgen. Därför fortsätter satsningen på äldreomsorgslyftet de kommande åren, men då gäller det att regeringens budget går igenom riksdagen och inte fälls av en moderatbudget, som drar ner på välfärden och istället sänker skatterna.
Vi får hoppas att Vänsterpartiet och Centerpartiet röstar på regeringens budget för att de tycker det är viktigt att höja kvalitén på äldreomsorgen genom att satsa på vidareutbildning av all personal, som dagligen utför viktiga insatser i hemtjänsten och på särskilda boenden.
Medarbetarna på Gotland tar väl vara på utbildningsmöjligheterna för att bättre klara sitt jobb och de har även en ekonomisk sporre, då utbildade undersköterskor inom äldreomsorgen får 3000 kronor mer i månaden.
Till nästa år kommer cirka 280 gotlänningar att ha höjt sin kompetens för att arbeta inom äldreomsorgen genom olika vårdutbildningar på Kompetenscentrum. Vi socialdemokrater tycker det är att viktigt sätt att höja kvalitén på den gotländska äldreomsorgen.