Den senaste tiden har Gotlandshems nybyggda bostäder i Hemse uppmärksammats för sin höga hyra. Den diskussion som uppstått är viktig. Om hyresrätten som boendeform ska finnas kvar så behöver förutsättningarna förändras.
Vi menar att hyran hade kunnat vara så mycket som 30 procent lägre i de nybyggda bostäderna i Hemse!
En låg moms på hyran skulle resultera i att vi kunde dra av momsen på våra byggkostnader. Det skulle sänka kostnaderna för bygget med 20 procent. Om kravet att allmännyttiga bostadsföretag måste följa lagen om offentlig upphandling (LoU) slopas skulle kostnader som är kopplade till upphandlingsprocessen minska med upp till tio procent. Om detaljplanerna var mer tillåtande med hög exploateringsgrad skulle byggprocessen gå snabbare – och tid är som bekant pengar – men, inte bara det. Möjligheten att bygga större områden vid samma tillfälle skulle ge stordriftsfördelar med positiv effekt på såväl kostnadsbild som på tiden det tar att bygga upp nya bostadsområden.
För att inte överdriva effekterna, då vissa effekter kan överlappa, är det ändå vår bedömning att om vi haft dessa förutsättningar när vi byggde de 16 nya bostäder i Hemse, så hade femrummaren på 121 kvadratmeter kunnat kosta drygt 15 000 kronor per månad istället för nästan 22 000 kronor. Och 2,5-rummaren på 59 kvadratmeter hade kostat drygt 8 000 kronor per månad istället för dryga 11 000 som den kostar idag.
Förutsättningarna för att hyra en bostad måste förändras i grunden. De måste vara så bra att det är en attraktiv lösning för många, inte en sista utväg för de svagaste i samhället. Du som hyr ska betala för de tjänster du nyttjar, men inte belastas med tjänster som andra använder. Fastigheterna ska vara i gott skick och löpande underhåll ska inte skjutas fram till kommande generationer. Det måste finnas förutsättningar som gör att kostnaderna att hyra ökar så lite som möjligt över tid. Men en hyresgäst behöver räkna med att hyran ska täcka kostnaderna, inklusive kommande fastighetsanknutet underhåll.
Förutsättningarna för att förvalta hyresrätter måste förändras i grunden. De måste bli så bra att det är attraktivt att äga och förvalta hyresrätter. De som förvaltar hyresfastigheter måste kunna göra det på ett ekonomiskt hållbart sätt som gör det lönsamt och intressant som affärsmodell. Annars kommer det inte finnas någon som bygger och förvaltar hyresrätter och boendeformen kommer då på sikt att försvinna. Se bara på utvecklingen i Visby och Stockholms innerstad…