Kvinnor har i dag en inkomstgrundad pension som i genomsnitt är 70 procent av männens pension. Att kvinnor får en lägre pension hänger samman med att de under arbetslivet har en totalt sett lägre förvärvsinkomst. En bidragande orsak till det är att många arbetar deltid. Det finns dessutom stora skillnader mellan olika individer även om de har samma arbete och slutlön. Det innebär att behovet av att spara ser olika ut för olika individer.
Till skillnad från den allmänna pensionen och tjänstepensionen är ett privat pensionssparande något som den enskilde styr över. En viktig poäng med det tidigare avdragsgilla privata pensionssparandet var att det väckte frågan om hur den sammanlagda hushållsinkomsten skulle fördelas. Om kvinnan tog ett större ansvar för hem och barn och arbetade deltid så var det privata pensionssparandet ett sätt att kompensera för det.
Om vi backar tillbaka till 2014, då det var möjligt att göra avdrag för ett sparande på upp till 12 000 kronor per år, så hade 25 procent av kvinnorna och 20 procent av männen ett avdragsgillt privat pensionssparande. Det var alltså fler kvinnor än män som sparade. När avdragsmöjligheten försvann finns det en risk för att sparandet upphörde. En nyutgiven OECD-rapport visar nämligen att det är mindre vanligt bland kvinnor än män att spara långsiktigt till sin pension och att kvinnor oftare prioriterar familjens mer kortsiktiga konsumtion än ett pensionssparande till sig själv. Kvinnor är dessutom mer försiktiga i sina placeringar vilket många gånger ger en lägre avkastning.
Svensk Försäkring har tagit fram ett förslag till ett helt nytt pensionssparande – matchning – som en del i att förbättra den ekonomiska situationen för kvinnor den dag de går i pension. Idén är enkel. Om en individ sparar 500 kronor i månaden på ett pensionskonto så bidrar staten med 20 procent eller 100 kronor.
Matchningsförslaget har flera fördelar:
Det ger högre pensioner till en låg kostnad för staten.
Det bidrar till mer jämställda pensioner.
Det bidrar till ett ökat förtroende för pensionssystemet som helhet.
Det ligger en styrka i att majoriteten av riksdagens partier står bakom pensionssystemet. Det går samtidigt inte komma ifrån att alla också har ett eget ansvar för sin pension. I dag saknar vi en ventil för alla de, framför allt kvinnor, som riskerar att få en låg pension till följd av perioder av deltidsarbete eller om de av andra skäl stått utanför arbetsmarknaden.
Vi tror att matchning är rätt väg att gå och bidrar till höjda pensionerna för låg- och medelinkomsttagare - och för kvinnor i synnerhet.