Så kan Gotland fira en hållbar jul 2047

För att gotlänningarna ska få en glad jul även om 25 år behövs en ny syn på avfall som en källa till hållbara råvaror

Kan framtiden Air scooter se ut ungefär så här?

Kan framtiden Air scooter se ut ungefär så här?

Foto: Kamil Zihnioglu

Insändare2022-12-21 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Å, ett eget abonnemang hos Air Scooter!
Femtonåringen jublar när hon öppnar det slanka kuvertet under granen. Nu kan hon ta sig till fotbollsträningarna själv och slippa tigga skjuts.
Föräldrarna har stått emot hennes enträgna böner i flera år. Men efter det avgörande cirkulärtoppmötet i mitten av 2040-talet lyckades Europa äntligen säkra återvinningen av råvarorna och få ned priserna.
Lillebror strålar efter att ha packat upp sin kvantklocka, en present som var otänkbar för några år sedan. Sedan sanden tagit slut i så gott som hela världen blev det omöjligt att tillverka glas som fungerade i moderna touchskärmar. Först nyss, när OECD-länderna enades om förbud mot att krossa fönsterglas vid husrivningar, fick glastillverkarna tillräckligt med råvara igen.

Kan en vanlig jul se ut så här om 25 år?
Vi önskar alla gotlänningar en lycklig jul 2047, med god mat och julklappar som inte bidrar till att förstöra planeten eller klimatet. Men om det ska gå har samhället en viktig uppgift: att vänja sig vid en ny syn på avfall.
Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har utvunnit, om och om igen, i stället för att hela tiden skaffa fram nya. Men eftersom avfall fortfarande ses som ett problem, i stället för en källa till hållbara råvaror, så är det väldigt svårt i dag.

Exemplen i den här julsagan är inte påhittade. Sand som duger att göra glas till fönster och skärmar av håller på att ta slut, till stor del eftersom det är lite besvärligt att ta vara på fönster vid rivningsjobb.
Hela världen skriker efter metaller och mineraler till batterier när miljontals fordon ska elektrifieras. Ändå hamnar 8 000 ton uttjänt hemelektronik varje år i hushållssoporna i stället för att tas tillvara – bara i Sverige. Och värst av allt: Hälften av klimatutsläppen beror på att vi hela tiden använder nya naturresurser, i stället för att använda dem vi redan har.

En hållbar framtid är möjlig, och vi har faktiskt inga alternativ. Det kräver en ny syn på avfall i hela samhället, en som utgår från vårt behov av råvaror som inte skadar jordklotet. Gott nytt år – 2023 är ett viktigt steg på vägen.