Den obligatoriska 6-åriga folkskolan från 1842 följdes av möjligheten att fritt välja real eller flickskola och därefter gymnasium som kröntes med studentexamen. Skolsystemet fostrade de generationer som skapade den välmående industrinationen Sverige. Sentida pedagoger och politiker har förvandlat skolan till en krisbransch som åsikterna haglar om. Mina förslag är följande.
1.Skriv sex kursplaner med hjälp från Finland och Estland baserade på kärnämnena läsa, skriva, matematik, historia, geografi och naturvetenskap.
2. Ge föräldrarna skolpengen och uppgiften och ansvaret att med hjälp av den ordna att barnen tillgodogör sig kursplanerna i tur och ordning.
3. Efter varje genomförd kursplan visar barnen upp sina kunskaper och färdigheter i statliga provstationer och blir betygsatta och får klartecken för nästa kursplan.
4. Ge föräldrarna en särskild skolpeng att använda för sport, konst, musik och hantverk.
Vilka skolor och lärare som kommer att erbjuda sina tjänster vågar jag inte spå, men jag är övertygad att MARKNADEN sållar fram de bästa sedan provstationerna betygsatt resultaten och barn och föräldrar fritt fått välja.
Lokala körledare, idrottsklubbar, hantverkare och konstnärer tar hand om övningsämnena
Jag framför dessa förslag på fullt allvar efter erfarenheterna av ett helt liv som folkskollärare bland annat i en skärgårdsskola klass 1-6 under 13 år. När samhället kan sätta upp målen för undervisningen och sen utvärdera resultaten och föräldrarna får ansvaret får vi en kombination som jag skulle vilja se prövad på Gotlands landsbygd.
När de lysande resultatenvisar sig kan man fortsätta i följande klasser på samma sätt.