Ekonomin påverkas av osäkerheten i omvärldsläget och ovissheten i framtidsutsikterna. Rekordhöga mat- och energipriser och högre räntor har minskat många gotlänningars marginaler. Många tvingas minska konsumtionen, samtidigt som risken för arbetslöshet ökar och sparpengarna tryter. Tio procent av svenskarna, framför allt kvinnor, har ingen buffert alls för att klara av en oförutsedd utgift.
Men det finns ljuspunkter. Kunskap och engagemang kring privatekonomin stärker hushållens långsiktiga förutsättningar att hantera utmaningar, samtidigt som det stärker hela samhällets ekonomiska motståndskraft.
En ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Handelsbanken visar att nära sex av tio svenskar blivit mer ekonomiskt medvetna till följd av krisen.
Alla fikabordssamtal om mat- och elpriser verkar alltså ha fört med sig något gott. Blir vi mer aktiva som konsumenter, ser över våra utgifter och börjar spara kan vi som individer och samhälle klara framtida sämre tider bättre. Det är därför positivt att var fjärde svensk planerar att öka sitt sparande det kommande året trots de utmanande tiderna.
I grunden handlar sparande om framtiden. Det handlar om att öka förutsättningarna för att leva ett tryggt och gott liv, att kunna förverkliga sina drömmar och ambitioner, även när framtiden kan kännas oviss.
Mycket som rör de ekonomiska förutsättningarna för oss som bor och verkar på Gotland, och för Sverige i stort, är svårt att påverka. Men den ekonomiska osäkerheten påminner oss om betydelsen av att stanna upp och prata med varandra om ekonomi, till exempel om vad som är ett sunt och långsiktigt hållbart förhållningsätt till pengar – med våra barn, vänner, kollegor och i samhällsdebatten i stort.
Ökar vi vår kunskap kan vi som individer och samhälle komma ur den här lågkonjunkturen bättre rustade att möta framtidens utmaningar och möjligheter.
TIPS:
- Gär en budget – Fortsätt hålla koll, prata ekonomi hemma.
- Skaffa en buffert– Helst minst två månadslöner för oförutsedda utgifter och tuffare tider.
- Tänk på tryggheten – Sparande för friheten att göra viktiga val oavsett konjunkturläge – spara jämställt och kompensera den som till exempel tagit största delen av föräldraledigheten.
- Spara långsiktigt – Små beslut i närtid får stora konsekvenser på sikt – bättre att spara mindre än att sluta spara till exempel pensionen eller barnen.
- Samla för bättre koll – Sparande, pensioner och försäkringar kan samlas för enklare koll och överblick.