Svar till Toftabo. Detaljplaner är en av våra mest demokratiska processer vi har i Sverige, där alla berörda har möjlighet att tycka till. Jag redovisar helt kort hur det fungerar här, för den som vill veta mer rekommenderar jag starkt Region Gotlands hemsida, gotland.se, där du kan klicka dig fram via Bygga, bo och miljö / Samhällsplanering / Detaljplaner / Detaljplan steg för steg.
Hela processen börjar med ansökan om planbesked. I bedömningen väger vi in översiktsplan och andra allmänna intressen och ansökan sänds på remiss till berörda myndigheter. Därefter tas ansökan upp i Miljö- och byggnämnden (MBN) som fattar beslut om det är lämpligt att planlägga området enligt den tänkta idén.
Nästa steg, om det blev ett positivt beslut, är att upprätta ett planförslag som ska gå ut på samråd. Samrådet innebär att boende, myndigheter, intresseorganisationer, berörda fastighetsägare, och övriga som har väsentligt intresse av förslaget har tillfälle att föra fram synpunkter. Sakägare får brev.
Efter samrådet sammanställs alla inkomna synpunkter och planförslaget revideras. Alla kanske inte får just sin åsikt tillgodosedd, men alla åsikter redovisas. Det slutliga planförslaget ställs ut i Region Gotlands entré och på hemsidan, det annonseras i tidningarna och sakägare får brev. Också här kan man lämna synpunkter, till exempel att man inte tycker att ens åsikt har tagits hänsyn till.
Planen antas normalt i MBN, men ibland om det är planer av större betydelse godkänner nämnden planförslaget och överlämnar åt regionfullmäktige att anta den. Tre veckor efter att protokollet är justerat vinner planen laga kraft, börjar gälla, om den inte överklagas. Den som är sakägare och senast under granskningstiden skriftligen har framfört synpunkter som inte tillgodosetts i planförslaget kan överklaga. Bedömningen av vem som är sakägare görs utifrån Boverkets rekommendationer, för det mesta är det ägare till fast egendom. Har kommunen missat att underrätta en sakägare om den nya detaljplanen är det vid ett eventuellt överklagande upp till den överklagande parten att bevisa att den är sakägare, eller berörd på ett inte obetydligt sätt och har rätt att överklaga.
Kostnaden för ett planarbete regleras i ett plankostnadsavtal enligt fastställd taxa. Även för planbesked tas det ut en avgift. I de flesta fall är det exploatören som vill bygga på marken som betalar kostnaderna. Jag hoppas att eventuella frågetecken på detta sätt kunnat rätas ut.