Öja skola är bäst – ingen protest. Den texten stod på en av vagnarna när sexorna i Öja skola loggade ut. Det var på den tiden skolan var så fylld av elever att man var tvungen att ha tillfälliga tillbyggnader för slöjdsalarna. Det var på den tiden vi föräldrar och elever hjälpte till med den konstnärliga utsmyckningen i korridoren, lusthuset på skolgården, basketkorgarna och linbanan som allt fortfarande finns kvar. Elevantalet har krympt och ventilationen behöver bytas ut men fortfarande är Öja bäst.
Skolan ska finnas där barnen är. Som medborgare på Gotland borde det vara en rättighet att skolan finns inom rimligt avstånd. Om man är arbetare, tjänsteman eller företagare så behöver man som förälder ha en fungerande skola till sina barn. Därför är det svårt att förstår argumenten för nedläggning där det finns en ökad efterfrågan som ex i Stånga och Sanda?
Kostnadsjämförelser är svårt. Fungerande skolbarn är ju en samhällsinvestering och vice versa. Stora skolor kostar mindre. Små skolor har bättre resultat. Att höja kvalitet och kompetens genom att importera dessa små skolor till större enheter fungerar möjligen på pappret men hur blir det i verkligheten? Det blir fler kollegor. Klasserna blir större och det blir färre lärare per barn.
Det är hög kvalitet på undervisningen i de gotländska landsbygdsskolorna. Det vi kan göra är att erbjuda lärartjänster med hyfsad lön i en trevlig arbetsmiljö, med närhet till naturen. Många lärare vill jobba i mindre skolor. Många föräldrar väljer att sätta sina barn i mindre skolor, för att de upplever en trygghet med att ha flera nära relationer där man blir sedd i klassrummet.
Det är tunga och svåra beslut som väntar.
Är det rimligt att avveckla en fungerande landsbygdsskola och tvinga skolelever att transporteras flera timmar varje dag för att uppfylla sin skolplikt och få ihop sin vardag?
Är det rimligt att satsa miljontals kronor för en helt ny skola i Visby när det finns tillgänglig kapacitet i befintliga skolor på 30 minuters avstånd?
Kommande lärarbrist och centralisering till tätorter styrs av politiska beslut.Besluten påverkar och får konsekvenser på såväl individnivå som samhällsutvecklingen på hela Gotland. Vill vi ha utveckling på landsbygden, då har vi inte råd att stänga ner skolorna. För någonstans måste vi förstå att allt detta inte kommer gratis.