Samarbetar med besöksnäringen i vattenfrågan

Svar på Marianne Admans insändare ”Ställ krav på turisterna” den 26 april.

Samla regnvatten till bevattning.

Samla regnvatten till bevattning.

Foto: Dean Fosdick

Insändare2022-05-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Marianne för dina synpunkter. Självfallet är det viktigt att det inte blir ett ”vi och dom” när det gäller vårat vatten. Bland annat därför har vi i år intensifierat regionens samarbete med besöksnäringen i form av kampanjer och framtagande av informationsprodukter. Vi tror att det ökar förståelsen och ansvarstagandet för både gotlänningar och tillfälliga besökare. Vi ska ha en hållbar vattenanvändning!

Vi försöker vara så ”försiktiga” som möjligt vid införande av bevattningsförbud och inför det i olika steg. Först ut i år var Visby (där det går åt mest vatten) samt sockarna Väskinde, Västerhejde, Sanda, Eskelhem och Västergarn. Från den 20 juni kommer bevattningsförbud också att införas på en rad andra platser på ön.

Bevattningsförbudet gäller både bofasta som besökare, det är förstås ingen skillnad. Bevattningsförbud införs endast om det är nödvändigt, och vi ser effekter av klimatvariationer som gör att vi måste agera. Vi får fortfarande samma mängd nederbörd, men den kommer koncentrerat under ett par vintermånader och i form av regn, inte snö, vilket vore bra för då rinner smältvattnet sakta ner i berggrunden och inte snabbt av ön.

Regionen letar hela tiden efter nya vattentäkter men har inte hittat någon större de senaste 40 åren. Två nya vattentäkter är hittats men de är mindre. Det behövs alltså andra nya lösningar för att förstärka vattenproduktionen på ön. Vi har bland annat de senaste åren kört vattenverket vid Tingstäde träsk året om fast det är byggt som ett sommarverk. Vi har även byggt en stor avsaltningsanläggning på södra Gotland. En utredning pågår om hur vi kan använda det vatten som finns i kalkbrotten och hur vi kan sortera spillvattnet samt producera dricksvatten av bad-, dusch och tvättvattnet. Vi jobbar även med lösningar hur vi långsikt kan säkra våra grundvattentäkter.

Ledningsnätet har aldrig varit och dimensioneras inte för bevattning av trädgårdar – bäst är att samla regnvatten som ju växter också gillar. Det finns två vägar att gå beroende på vilken trädgård som man vill ha; samla regnvatten eller anpassa trädgården efter klimatet. Borgholms kommun på Öland driftsatte sin avsaltningsanläggning före oss på Gotland och har bevattningsförbud varje år mellan första maj och sista augusti. Under 2021 var det cirka 50 av landets 290 kommuner som hade ett bevattningsförbud. Vi jobbar dagligen året runt för att hitta mera vatten/producera mera vatten och för Gotland finns i dagsläget inget beslut om årligt bevattningsförbud oavsett grundvattensituation.

Vi har inför i år diskuterad om vi hade möjlighet att tillåta bevattning kvällar eller på annat sett ransonera till bevattning, men inte i år.