Samarbetet med Karolinska är bäst för hjärtsjukvården

Jämlik och evidensbaserad vård trots de geografiska utmaningarna.

Karolinska är en bra samarbetspartner för Region Gotland.

Karolinska är en bra samarbetspartner för Region Gotland.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2024-12-17 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Modernisera hjärtsjukvården och rädda liv". Den gotländska hjärtsjukvården är redan i dag välfungerande, vilket är ett resultat av väl inarbetade rutiner och ett effektivt samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Statistik visar att gotlänningar med dagens organisation har lika god chans att överleva hjärtinfarkter som i resten av landet trots de strukturella utmaningar som följer av att Gotland är en ö och beroende av flygburna transporter.

Vid en akut hjärtinfarkt (STEMI) får gotländska patienter propplösande behandling (trombolys) direkt på plats, vilket är en snabb och livräddande insats som följs av transport till Stockholm för PCI-behandling (ballongvidgning av kranskärl). Detta arbetssätt är i linje med hur andra regioner med långa avstånd till närmsta PCI-lab hanterar liknande situationer.

Argumenten för att etablera en PCI-verksamhet på Gotland behöver vägas mot både medicinska och organisatoriska förutsättningar. Patienter med akut hjärtinfarkt typ STEMI får i dag vänta något längre på PCI-behandling än rekommenderad tid. Sista åren har cirka fyrtio patienter/år drabbats av STEMI på Gotland. Övervägande andel av dessa patienter kommer även fortsatt att behöva skickas till fastlandet då en PCI-verksamhet på Gotland endast kommer att kunna bemannas dagtid vardagar. Att bemanna en PCI-verksamhet dygnet runt är inte genomförbart. En lokal PCI-verksamhet med låg patientvolym riskerar att bli både ineffektiv, dyr och sårbar.

Vid hjärtinfarkt där behovet av PCI inte är lika akut som vid STEMI, får de allra flesta patienter PCI-behandling inom rekommenderad tid. Gotland skickar årligen mellan 250-300 patienter till Karolinska för kranskärlsröntgen och varav hälften sedan genomgår behandling med PCI.

Utbildning och bemanning av PCI-operatörer är en stor utmaning, särskilt med rådande brist på kompetens i hela landet. Det krävs hög specialisering och kontinuerlig kompetensutveckling och träning vid annat sjukhus för de som arbetar med PCI, vilket är utmanande att kombinera med en begränsad verksamhet på Gotland.

Gotlands styrka ligger i det väl fungerande samarbetet med Karolinska sjukhuset, som möjliggör jämlik och evidensbaserad vård trots de geografiska utmaningarna. Vid eventuella komplikationer så finns dessutom bästa tänkbara vård tillgänglig. Att bygga upp en PCI-verksamhet på Gotland skulle innebära betydande risker kring kompetensförsörjning och kostnader.