Det vi behöver göra är att förstå sambandet mellan upplevda språkbrister hos vård- och omsorgspersonal och vissa politiska beslut.
Genom en ökad privatisering och utförsäljning av vård- och omsorg har möjligheten skapats att kunna driva verksamhet med vinstintresse, det vill säga lönsamhet.
Kommunal verksamhet följer i stort sett efter.
Heltidstjänster har blivit till deltidsanställningar. Anställda ska utföra samma arbetsuppgifter som tidigare, men under kortare tid. Möjlighet till vidareutbildning och kompetenshöjande insatser för personalen har minskat. Det innebär att låga lönenivåer generellt kvarstår inom vård- och omsorgsverksamhet.
Konsekvenser av detta blir att arbetsplatser drivs kostnadseffektivt, till priset av att färre söker sig till vård- och omsorgsyrken.
Jag vill peka på att språkbrister i mycket handlar om kommunikation på arbetsplatsen.
Det saknas tid för introduktion av vikarier och nyanställda, läs nyanlända. Tid att lära ut kunskap, visa utifrån erfarenhet, samtala med varandra i det dagliga arbetet på golvet. Det vi kallar ”learning by doing” – lära genom att göra.
Vid nyanställning av vård- och omsorgspersonal inom Region Gotland bedöms språk- och förkunskaper av resursteamet, vilket inledningsvis ansvarar för rekryteringsprocessen. Detta ger en anvisning om språknivån hos den sökande.
På arbetsplatsen använder man sig delvis av webbaserade utbildningar, i syfte för den nyanställda att tillgodogöra sig kunskap om dokumentation, medicinhantering etcetera.
Dock tror jag vi alla kan enas om att, den viktigaste faktorn för god omsorg är mänsklig samvaro och kontakt med varandra.
Vi bör ge alla våra nyanlända möjlighet till ett fullgott yrkesliv. Det gör vi genom att verka för ett solidariskt samhälle, där individen ges chansen att ingå i ett sammanhang efter sina förutsättningar.
Inte skapar ett samhälle där endast de som ”klarat av tröskeln” att lära sig språket och ”visat sig vara en tillgång i vårt samhälle” ska berömmas, enligt Lennart Modig Kihlberg (SD).
Hellre befinner jag mig i ”vackert flummigt snömos ”, än är dold av SD: s dimmor.