Sämre anställningsvillkor i äldrevården?

Insändare2020-07-30 15:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har Socialnämnden beslutat att upphandla tre äldreboenden på södra Gotland. Först har boendet i Katthammarsvik  upphandlats och företaget Vardaga (fd Carema) vann med lägst pris. Boendet har aldrig drivits i regionens regi och därför tyckte vi socialdemokrater att man skulle lämna ett så kallat egenanbud för att kunna jämföra oss med de privata företagen. Detta röstades dock ned av Alliansen och Sverigedemokraterna.

I juni röstade de även för att lägga ut de två äldreboendena i Hemse på upphandling och planen är att inom kort även göra detsamma med de två boendena i Roma. Det innebär att i framtiden kommer endast 23 av södra Gotlands ca 230 äldreboendeplatser drivas i regional regi. 

I Kommunals jämförelse ”Så mycket bättre? 2018 – En jämförelse av anställningsvillkor och löner i privat och kommunalt driven äldreomsorg” konstaterar man att:

– Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda hos privata äldreomsorgsutförare

– 2017 var andelen deltidsanställda 72 procent hos privata utförare, jämfört med 61 procent i kommunalt driven äldreomsorg.

– 2017 var andelen tidsbegränsat anställda i kommunalt driven äldreomsorg 27 procent, medan den genomsnittliga andelen var hela 37 procent hos privata utförare

– Personalens upplevelse av sitt arbete visar att anställda i vinstdriven äldreomsorg i genomsnitt är mindre nöjda, mindre motiverade och känner mindre möjlighet till inflytande.

– Vittnesmål från personalen tyder på att omfattningen av det obetalda arbetet (antalet timmar) är klart störst i vinstdriven äldreomsorg.

De anställda som följer med till den privata utföraren när Regions Gotlands äldreboenden upphandlas kommer inte ingå i SKR:s och Kommunals gemensamma överenskommelse om att heltid ska bli norm (Heltidsresan). De riskerar därmed mer deltid, sämre löneutveckling och fler kollegor som arbetar tidsbegränsat. En faktor som vi på senaste tiden sett har kommit att spela en viktigt roll under Covid-19 pandemin.

Vi socialdemokrater vill inte upphandla fler äldreboenden på Gotland. Att privata företag kan plocka ut vinster från våra skattepengar och samtidigt ha sämre anställningsvillkor är inte acceptabelt. Nu mer än nånsin måste vi bestämma oss för vilket äldreomsorg vi vill ha i Sverige och vilka villkor de som ska sköta om våra gamla ska kunna räkna med. Hur länge ska våra undersköterskor och vårdbiträden gå på knäna egentligen? Det är dags för en förändring!