Sänk hyrorna och ta betalt av P-användare

Parkeringspolitiken måste moderniseras om vi ska klara bostadsbristen och bromsa klimatkrisen.

Det finns ingen gratis parkering. Någon måste betala.

Det finns ingen gratis parkering. Någon måste betala.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-10-13 20:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som låter användaren betala vad parkering kostar kan sänka hyror och frigöra pengar till hållbart resande istället för att stödja ett fortsatt beroende av den egna privatbilen. Fastighetsägare som vägrar inse detta bromsar utvecklingen. 
Naturskyddsföreningen, Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen lanserar en rapport om detta på Aftonbladets debattsida. Feldimensionerade parkeringskrav ska inte få hämma bostadsbyggande, anser de, och den som flyttar in i ett nybyggt boende och inte har bil ska inte behöva betala grannens parkeringskostnad. 
 

Det ska ingen behöva. En parkeringsplats kostar flera hundra tusen kronor att anlägga och låser upp marken från annan användning. När platsen väl finns, ligger kostnaderna dolda, ofta ofullständigt betalda genom subventioner inbakade i hyran. På hyresavin kan det ligga en dold pott på flera hundralappar som varje månad går till att sänka priset för dem som hyr en parkeringsplats vid bostaden. Subventionen smetas ut på alla boende oavsett bilinnehav eftersom fastighetsägaren inte vågar lägga dem enbart på användarna. Privat bilparkering ses som en gemensam nytta, likt trappstädning eller hiss, där alla boende förväntas vilja vara med och upprätthålla bilinnehavet. 

Fler och fler fastighetsägare börjar uppmärksamma detta. Gotlandshem har till exempel höjt parkeringsavgifterna för boende i sina 4 000 lägenheter med 150 kronor och sänkt hyran för samtliga boende med 45 kronor. Samtidigt förbättrade man bokningssystemet och inventerade skötselbehovet. En liten hyressänkning kan tyckas, men ett viktigt steg på vägen för att bilinnehavare måste börja betala för sin parkering och icke bilinnehavare slippa. Vi måste bort från synsättet att parkeringar och privat bilinnehav med självklarhet är en gemensam nytta.

Istället behöver cykel och delad mobilitet vara en självklarhet. En bil står stilla 97 procent av tiden, fordon som delas används mer effektivt. Tid frigörs när man slipper serva bilen själv, och ytor som blir över när det privata bilinnehavet minskar kan göras om till cykelparkeringar. Bilpool, närhet till service och kollektivtrafik samt cykel, och ett högre pris på parkering, kan underlätta ett skifte till mer hållbart resande. Så kom igen nu alla fastighetsägare. Rikta om pengarna till mer mobilitet för de boende. Sänk hyrorna och låt användarna betala. Det finns ingen gratis parkering.