Sänkt fart och plastpåsar

Sänkt fart skulle drabba Gotland ohemult.

Sänkt fart skulle drabba Gotland ohemult.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2020-11-10 20:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har man varit med några år som boende både på fastlandet och Gotland har de senaste årens utveckling på färjetrafiken varit utomordentligt positiv. Minns med föga nostalgi avgångarna från Nynäshamn vid midnatt med ankomst Visby i vargtimmen 05.00. För att inte tala om den förbättrade komforten ombord och framför allt reduceringen från fem timmar till tre.

När därför Lars Danielson i sin insändare menar att vi på grund av klimatmålen borde acceptera upp till 30 minuters förlängd restid blir jag i högsta grad ifrågasättande. I mitt tycke är vi alltför ivriga att vara bättre än bäst i klassen så snart det gäller klimatpåverkan. Sverige står för 0,1 procent (en promille) av världens utsläpp och redan det faktumet borde få varje argument för drastiska åtgärder i Sverige att falla på sin orimlighet.

Gärna framsynta och genomtänkta åtgärder men inga spel för galleriet som drabbar människor i vårt land utan att rimliga bedömningar om den globala påverkan sätts in i kalkylen. I förlängningen riskerar även effektiva åtgärder att förlora sin legitimitet. Folk blir helt enkelt förbaskade och tappar förtroende även till bra och genomtänkta förslag.

På fastlandet diskuteras och planeras för snabbtåg med några hundra miljarder kronor i kostnad. Klimateffekten för detta är inom några decennier enbart negativ med tanke på det omfattande arbetet med nya stambanor genom landet, men i detta fall tar man störst hänsyn till resenärernas tidsvinst/komfort och dess påverkan av att kunna resa effektivt. Några tycker att vi på Gotland i stället ska tillåta en extra timme (tur plus retur) på färjetrafiken. Vi ska alltså förutom stigande biljettpriser på grund av ändrade drivmedel acceptera att snällt sitta still i båten och se på hur man på fastlandet satsar miljarder på snabba, effektiva resor. Oavsett om vi tycker att klimatfrågan är akut eller inte borde vi avstå från åtgärder som i det här fallet i bästa fall kan påverka de globala utsläppen med någon miljarddels procent. Ungefär motsvarande 3 sekunders drift av kolkraftverken i Kina.

Inga fler plastpåseskatter eller tidsmässigt förlängda färjeturer är väl en nåd att stilla be om.