Sans och balans i debatten om Folkhögskolan

Insändare2020-08-31 12:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Gymnasie- och Vuxenutbildningen beslutade att Folkhögskolan på Gotland skulle ta sin del av Region Gotlands besparingar, på cirka 3,5 miljoner kronor, menade den rödgröna oppositionen att det skulle innebära slutet för Fårösund som socken. Socialdemokrater och vänsterpartister skrädde inte orden, utan använde varje superlativ man kunde för att verkligen svartmåla beslutet.

Det är såklart alltid en utmaning att spara pengar, kanske särskilt när det gäller utbildning som vi alla är överens om är viktigt. Men man ska komma ihåg att Folkhögskolan inte behövt genomföra några större besparingar under den period när resten av regionen försökt minska sina utgifter: sjukvården, gymnasieskolan och äldreomsorgen har alla haft ambitiösa sparprogram de senaste sex åren.

Effekten av besparingen på Folkhögskolan har blivit att man avslutat utbildningar med väldigt få elever. Det handlar om en separatistisk feministisk musikutbildning som lockade färre än 15 deltagare och SFI-platser i en ort där behovet av SFI är mycket lågt.

Uttalandena om att besparingen innebär slutet för Folkhögskolan är alltså kraftigt överdrivna. Till hösten har vi dessutom fler sökande till de mer populära utbildningarna och antalet internatplatser har blivit fler. I både Fårösund och Hemse är det fler elever hösten 2020, trots att besparingar genomförts.

Med fler elever i varje klassrum får vi stordriftsfördelar som innebär att vi kan utbilda fler med samma pengar. Att staten täcker kostnader när vi utökar antalet platser, som en del i sina tillfälliga Corona-åtgärder, är också ett välkommet tillskott som stärker nämndens budget för innevarande år.

Jag hoppas därför, för egen del och för Gotlands bästa, att vi i fortsättningen kan ha mer sans och balans i den lokala debatten. Vi vill alla att Gotland ska utvecklas – med en budget i balans och en utbildningspolitik som säkrar kompetens till näringslivet. Vägarna dit kan såklart se olika ut; men få saker blir bättre av att det ropas om domedagen så fort någon vill genomföra lokala reformer.