Satsa på Gotland så att Gotland kan bidra

Öppet brev till Sveriges Infrastrukturminister  Andreas Carlsson.

Det är inte första gången Ted Ljungqvist engagerar sig för Gotlands färjeförbindelser.

Det är inte första gången Ted Ljungqvist engagerar sig för Gotlands färjeförbindelser.

Foto: Tommy Söderlund

Insändare2023-02-24 06:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Riksdag har beslutat att kommunikationerna mellan större svenska öar och dess fastland ska finansieras med skattemedel. Så sker också genom att Trafikverkets färjor kostnadsfritt ombesörjer trafiken. Gotland har dock ställts utanför denna gemenskap. Vi som bor och verkar på Gotland hävdar att färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet ska betraktas som ”vår” landsväg. Nyligen höjdes de redan höga färjepriserna inom Gotlandstrafiken med 30 procent. Det innebär att färjepriserna har stigit med hela 50 procent det senaste året.  

De futtiga landmil som skiljer vår ö från fastlandet utgör nu ett ekonomiskt hinder lika effektivt som en hög tullmur. 

Färjepriserna är så katastrofalt höga att de nu fungerar som en sorts importbegränsning på människor och gods. Åt båda håll.

Samtliga boende på Gotland drabbas nu hårt, privatpersoner såväl som näringslivet. Oron inför framtiden är mycket stor. Vittnesmålen från företag och privatpersoner som redan har råkat illa ut är otaliga. Våra lokaltidningar svämmar över av arga uppgivna insändare. Ledarskribenter pekar på den uppenbara orättvisa som råder. Tidningsartiklar och radioinslag rapporterar om alla de negativa effekter som nu kommer upp till ytan på grund av de kraftiga färjeprishöjningarna. 

Riksmedia har nu också uppmärksammat de kraftigt höjda färjepriserna. SVT hade ett långt inslag om detta häromdagen.

Turistföretagare råkar ut för avbokningar, livsmedelsföretag och jordbruksföretag får kraftigt höjda fraktpriser med konkurrensnackdelar som följd. Privatpersoner kan inte, och får inte besök av sina nära och kära.

Staten har ett huvudansvar för Gotlandstrafiken. Konkurrenskraftiga färjepriser – max 3 timmars överfartstid – en nordlig och en sydlig fastlandshamn är villkor som ska gälla.

I dag är färjepriserna helt oacceptabelt höga.  För två månader sen startade privatpersonen Yvonne Lindby en namninsamling med krav på lägre färjepriser. I skrivande stund har Yvonne samlat in över 11 000 namn.

Regeringen måste nu agera med det snaraste! Och du Andreas har en huvudroll angående detta. 

För  drygt 30 år sedan innehade en partikamrat till Dig, han heter Mats Odell, infrastrukturministerposten i den dåvarande nytillträdda borgerliga regeringen. Gotland upplevde även då en liknande situation med färjepriser som hade skenat utom kontroll på kort tid. Alla kurvor pekade då nedåt och pessimismen bredde ut sig på vår ö. 
Vi var då en grupp på ön som startade en namninsamling med ett rättvisekrav på ” lika villkor som övriga Sverige” och sänkta färjepriser. Den borgerliga regeringen valde då att investera och satsa på Gotland. 
Din partikamrat lyssnade på våra argument och regeringen sänkte färjepriserna med över 35 procent. Det gav då omedelbara effekter på Gotlands näringsliv och på privatpersoner. Kurvorna vände uppåt optimism och framtidstro spred sig som en löpeld på vår ö.


 

Vi fick bekräftat att GOTLAND ÄR EN NATIONELL RESURS !

Nu är det du som har huvudansvaret. Satsa och investera en påse pengar på Gotland och Gotlandstrafiken. Gotland kommer då att leverera två påsar tillbaka till Moder Sveas kassakista.