I år har det på flera håll inkommit rekordmånga ansökningar, vilket sannolikt beror på ovanligt stora barnkullar och att servicenäringen knappt anställer på grund av pandemin.
Från februari till mars i år minskade arbetslösheten på Gotland med ett hundratal personer till 1 944 och arbetslösheten på 6,9 procent, vilket är lägre i jämför med i riket på 8,9 procent. Trots coronapandemin har ingen varslats om uppsägning hittills i år, tack vare permitteringsstödet som gör att företagen på Gotland kan behålla personal samtidigt som arbetslösheten hålls nere.
Men nu när sommaren närmar sig med stormsteg så är behovet av sommarjobbet större är någonsin. I alla fall om man är universitetsstudent och bor på annan ort i Sverige men är född och uppvuxen på Gotland.
I sommar har jag sökt ett 50-tal sommarjobb på Gotland inom olika branscher. Alltifrån butik, restaurang till journalistjobb. Svaret man har fått av arbetsgivarna är att man har gått vidare med andra sökande eller så har de inte hört av sig vare sig på telefon eller e-post för en intervju.
Sedan 2015 har jag sökt 200 olika sommarjobb på Gotland. Av dessa jobb har jag jobbat på fyra olika arbetsplatser i de senaste fem åren. Det har varit ifrån eventpersonal på Almedalsveckan till butiksjobb på Coop och Svensk Rikstäckande butiksservice, SRB, vilket är ytterst märkligt med tanke på att arbetsgivarna på Gotland skriker efter folk under sommaren.
Vad arbetsgivarna inte förstår är att för oss som studerar på universiteten är sommarjobben ett välbehövligt tillskott i studentkassan när man inte har studiemedel från CSN och dessutom bor i egen lägenhet.
För min del som studerar journalistik vid universitetet i Piteå kommer jag vara i extremt behov av ett sommarjobb i år. Det märkliga är dock att arbetsgivarna hellre vill anställa tonåringar från 16-20 år istället för universitetsstudenter och långtidsarbetslösa. Detta för att det är dyrare att anställa vuxna människor jämfört med en tonåring.
Vad jag försöker säga är att när turisterna eventuellt kommer till Gotland i sommar så behöver företagarna inom butik, camping och restaurangbranschen en förstärkning av studenter från fastlandet med eller utan arbetslivserfarenhet, som har viljan att lära sig och kan hugga i med en gång. Ta ert ansvar och ge mig och tusentals andra fastlandsstudenter som turistar på Gotland ett meningsfullt jobb i sommar, trots pågående coronapandemin.