Michael Anefur och Sara Lidqvist (båda KD) skriver äldrepolitiken måste stå i centrum efter pandemin. Det kan vi bara hålla med om. Regeringar av olika politisk färg har under decennier sett brister i äldreomsorgen men inte gjort tillräckligt för att åtgärda dem. Det ett ansvar vi är många som delar.
Däremot blir det mycket märkligt när KD-representanterna frågar vad S har för politik och påstår att vi dragit i reformbromsen. Det är ju egentligen rätt enkelt. När man pratar med personer som arbetar inom äldreomsorgen och med de äldre som får omsorgen om vad problemen är så lyfts nästan alltid den bristande personaltillgången upp. Vi socialdemokrater vill anställa fler och ge de som arbetar i äldreomsorgen ordentliga villkor.
Regeringens satsning för ökad bemanning inom äldreomsorgen har under perioden 2015–2018 omfattat 7 miljarder och finansierat omkring 4 800 årsarbetare, framför allt undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor.
Äldreomsorgslyftet infördes 2020. Syftet är stärkt kompetens inom kommunalt finansierad äldrevård genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Staten finansierar kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen förlängdes till år 2023 och riktas nu även till första linjens chefer.
Under 2021 har regeringen infört en permanent äldreomsorgssatsning på 4 miljarder för att förstärka kommunernas äldreomsorg där de anser ger bäst nytta.
Det här är politik för en ökad bemanning som ger effekt på riktigt i svensk äldreomsorg. Den måste fortsätta för att Sveriges äldre ska få en värdig ålderdom.